2016-02-15
Nyhet

Apple öppnar butik i Stockholms innerstad

Det har i åratal gått rykten om att Apple ska öppna en butik i Stockholms innerstad.

Förhandlingar med olika fastighetsvärdar påbörjades redan 2012 och tidigare diskussioner om att ta över nedervåningen på NK gick i stöpet på grund av höga lokalhyror och förhandlingar om att ta över huset där resturangkedjan TGI Friday’s (TGIF) huserar gick i stå.

Enligt källor fördes också diskussioner om att bygga en ny butik på Sergels Torg, rakt under konstverket Kristallvertikalaccent (eller, i folkmun, den inte allt för ofta upplysta och nästintill ständigt smutsiga glasobelisken).

Nu tycks dock saker och ting ha fallit på plats då Expressen rapporterar att Apple ska öppna en ny butik i just Kungsträdgården i centrala Stockholm.

Apple verkar ha lyckats köpa ut TGIF från kontraktet och avser riva byggnaden som ligger där och ersätta den med något nytt.

I dagsläget har Apple tre butiker i Sverige – Täby Centrum, köpcentrumet Emporia i Malmö och i Vala Centrum i Helsingborg har sedan tidigare begåvats med butiker som alla haft svårt att generera vinst, enligt uppgifter till mig. I Täby Centrum skars personalen ner markant från 70-80 personer till ett 30-tal anställda men Apple har på sin rekryteringssida fortsatt söka personal och butikschefer det senaste året.

Den nya butiken ska enligt Expressen stå klar om två år och en utställning i Kulturhuset i centrala Stockholm kommer att öppna nästa helg kommer närmare presentera projektet. Utställningen är öppen till och med den 5 mars.

De återförsäljare som redan nu har butiker i Stockholms innerstad lär sannolikt få det tufft att klara konkurrensen från Apple – sedan tidigare har Digital Inn tvingats stänga butiker i både Täby Centrum och Kista Centrum efter att Apple öppnat sin butik i just Täby Centrum.© 2021 Omsoc Publishing AB