2016-02-26
Test

Marshall Major II Bluetooth

När Marshall ska lansera ett par hörlurar så görs det inte med ett halvtrist pressmöte – det görs med öl, korv med bröd och en rockkoncert på företagets kontor i Stockholm. Det är högljutt, det är hårt och det är djävligt Marshall, helt enkelt. Med i näven fick jag och alla andra deltagare varsitt exemplar av företagets nya trådlösa hörlurar, Major II Bluetooth.

Marshall vill stå för rock’n roll och identifierar sig med mer Motorhead än vanlig skvalig popmusik. Jag skriver allt detta för att ni ska förstå hur företaget funderat runt ljudbilden i dessa hörlurar, men jag återkommer till det lite senare i artikeln.

Som namnet antyder är det bluetooth som står för kommunikationen mellan den sändande ljudenheten och själva hörlurarna, Bluetooth aptX närmare bestämt. Det ska sägas direkt att om du råkar sitta med en Windows 10-baserad telefon så kan du glömma att använda dessa hörlurar med annat än den medföljande, och löstagbara, ljudsladden. Givetvis är sladden korvad som den egentligen hörde till en elgitarr, för övrigt. Windows 10 hittar nämligen inte hörlurarna, men det är inte Major II-lurarnas fel utan det faktum att Bluetooth-stacken i Windows 10 är något så vansinnigt usel.

Att ansluta dessa lurar till en iOS 9-enhet är däremot en enkel sak – starta lurarna och aktivera parningsfunktionen och efter ett tiotal sekunder är de ihopparade.

En intressant sak som Marshall-folket var noga med att understryka var att om iOS hade haft stöd för Bluetooth aptX (som är en codec som körs ovanpå Bluetooth) fullt ut så hade man kunnat spela högre än vad iOS tillåter ett par hörlurar att göra i dagsläget. Händelsevis råkar Android, som Marshall baserar sina egna mobiltelefoner på, stödja denna standard. Bluetooth aptX erbjuder också en rad förbättringar med bättre ljudkvalitet, minskad fördröjning och givetvis bakåtkompatiblitet med äldre funktioner av Bluetooth, vilket är anledningen till att Major II Bluetooth fungerar med iPhone och iPad.

Man ska ha klart för sig att dessa hörlurar gör sig bäst med rockmusik. Basen är djup och ordentlig, diskanten distinkt och mellanregistret tydlig. Det är inte nödvändigtvis hörlurar för finlir som klassisk musik eller liknande som gör sig bäst i dessa lurar, men å andra sidan kan man fråga sig vilka utanpåliggande trådlösa lurar som är det. Jag har testat Major II Bluetooth med allt från Pink Floyd och Elton John till Nine Inch Nails och Depeche Mode och tycker de fungerat bra i samtliga fall. Jag har även testat att lyssna på podcasts med dem via Overcast och där har jag i enstaka fall noterat att ljudet då och då får en sorts eko ett par sekunder när jag anslutit hörlurarna trådlöst till min iPad Air. Om det beror på problem med bakåtkompatibliteten med Bluetooth 4.0, som är inbyggt i min iPad Air, låter jag vara osagt men samma problem har inte märkts med min iPhone 6s som har Bluetooth 4.2 inbyggt.

Det finns gott om andra godsaker i Major II Bluetooth – den medföljande sladden fungerar också som fjärrkontroll och mikrofon för telefonsamtal, och råkar man istället köra all kommunikation mellan hörlurar och iOS-enhet med enbart Bluetooth har Major II Bluetooth inbyggd mikrofon för telefonsamtal. Detta är sjukt smart och även om Marshall inte är först med den här idén så är den inte mindre trevlig för det.

Marshall har lovat 30 timmars speltid via Bluetooth – jag har använt lurarna så gott som varje vardag i 1-2 timmar i snart två veckor och har än så länge inte behövt ladda dem. Gott så.

Slutbetyget? Med beröm godkänt. Lurarna sitter bra också på min tjocka skalle och känns inte obekväma på öronen efter en eller ett par timmar. De går också att vika ihop vilket gör att de får plats i väskan eller till och med i jackfickan utan problem. Det viktigaste, bortsett från ljudkvaliteten, får ändå vikten anses vara och de är löjligt lätta med tanke på att de har batterier inbyggda.

Prislappen är drygt 1500 kronor. Det är de värda.© 2021 Omsoc Publishing AB