2016-02-28
Retro

18 år sedan Newton begravdes

Denna helg “firar” vi att Apple drog ur pluggen på Newton-projektet för 18 år sedan. Den 27:e februari 1998 beslutade Steve Jobs och hans Apple att Newton var en produkt som inte hade någon framtid för sig. Innan beslutet kom hade Jobs företrädare, Gil Amelio, beslutat att lägga hela Newtonprojektet i ett eget dotterbolag under Apple, Newton Inc.

När yxan började vina i Apples oerhört vildvuxna produktsortiment plockades Newton efter några månader tillbaka in i Apple och lades ned, till vissa protester från hängivna användare varav några till och med demonstrerade utanför Apples högkvarter i Cupertino.

Två av utvecklarna bakom Newton startade senare bolaget Pixo som i sin tur med det första operativsystemet till det som skulle bli Apples första megasuccé: iPod.

En annan del av tekniken i Newton, den delvis utskrattade skriftigenkänningen, hamnade i Windows CE. Ett antal andra tekniker från Newton-projektet lämnade Apple och startade upp datorföretaget Be med den tidigare hårdvaruchefen Jean-Louis Gassée, men det är en annan historia.© 2021 Omsoc Publishing AB