2016-03-04
Krönika

Apple Watch: fem månader senare

Det har publicerats en och annan artikel där skribenten summerar sina tankar och funderingar runt Apple Watch efter ett drygt halvårs användande. Jag vill ju inte vara sämre så här är mina intryck.

Den sociala biten är något som jag tog upp i mitt stora test:

Det finns däremot ett socialt problem som är mer svåröverkomligt och som illustreras bäst av följande fråga från min hustru vid frukostbordet:

“Kan du ta av dig den där klockan? Det är oerhört distraherande när skärmen tänds varje gång du rör armen.”

Kanske är uppmärksamheten till den nya tingesten på min vänsterarm ett resultat av att det är något nytt, och kanske det är något som försvinner med tiden, men i andra sociala sammanhang märker jag snart att kommentarer som “nu tändes skärmen på din klocka igen” något jag får vänja mig vid, åtminstone till den sociala acceptansen för den här typen av produkt blivit större.

Detta var ett problem under ett par veckor, max. Efter det så är det ingen som reagerar över att jag har klockan på armen och att den tänds emellanåt. Det underlättar givetvis att man som jag bär skjorta dagligen och att klockan för det mesta döljs under skjortärmen men även i kortärmat har jag funnit att detta inte är ett problem längre. Den sociala acceptansen tycks helt enkelt ha infunnit sig och huruvida det är de närmast sörjande i min omgivning som vant sig eller folk i största allmänhet låter jag vara osagt.

Något jag börjat nyttja mer under tiden jag använt Apple Watch är den inbyggda navigeringen som med små försiktiga vibrationer på handleden förklarar för mig när dags att svänga av motorvägen, för att ta ett exempel. Oerhört smart och oerhört trevligt.

Batteritorsk har jag varit en enda gång, men då hade jag inte laddat Apple Watch på tre dygn. Min normala tid mellan laddningar ligger på två dygn för övrigt. Det har räckt bra hela tiden, så vida jag inte börjar använda exempelvis Runkeeper eller annan applikation då den typen av appar dödar batteriet snabbare än du kan säga “boom”. Se där ännu en anledning att inte träna hela tiden…

Problem då? Ytterst få, ska sägas.

Apple Watch kunder sannerligen vara snabbare. Jag testade häromdagen att titta på ett meddelande jag fick via Facebook Messenger. Jag valde att klicka upp meddelandet, fick sedan klicka igen för att visa meddelandet och fick då reda på att jag var tvungen att titta på meddelandet i min telefon då det innehöll en bild. Att komma till den slutsatsen tog kanske 30 sekunder. Överlag är applikationerna i Apple Watch en sorglig historia – klockan är för långsam, skärmen är för liten och kommunikationen med omvärlden inte snabb nog.

Även om Apple Watch har wifi inbyggt så undrar jag hur mycket den anslutningen egentligen används då de flesta applikationer som finns i klockan ju har sin motpart i iPhone. Kanske sker synkroniseringen mellan klocka och telefon via wifi istället för via Bluetooth, det låter åtminstone troligt, men Apple Watch saknar hästkrafterna för att på allvar framstå som en ordentlig applikationsplattform. Tyvärr.

Under den tid jag haft klockan har jag tvingats återetablera bluetooth-kopplingen mellan telefon och klocka en gång och senare nollställa klockan helt och ansluta den till en helt ny iPhone 6s.  Alla inställningar i klockan var dock kvar efter nollställningen eftersom jag återställde en backup så det var en oerhört odramatisk process.

Där Apple Watch verkligen kommer till sin rätt är inom området notifieringar. Det är också i praktiken det enda jag använder klockan till. Utöver att logga mina promenader, vilket av någon anledning misslyckas ungefär varannan gång när jag initierar loggningen på Apple Watch, så är det notifieringarna som är hela behållningen med Apple Watch. Jag har inte ringsignalen påslagen på telefonen eller ens några vibrationer från den samma – allt går via min Apple Watch som sitter på armen. Får jag en notifiering i telefonen om ett meddelande via Skype, Slack eller någon annan kanal kan jag redan där avgöra om jag behöver ta upp telefonen och agera på notifieringen. Det sparar tid och gör att jag lite mer diskret kan hantera informationsflödet till mig när jag inte sitter vid min Mac.

Under året kommer det säkerligen lanseras en ny generation av Apple Watch med en ny generation av operativsystemet watchOS.  Klockan kommer säkert bli både snabbare och smartare men formatet gör att jag inte kan komma ifrån tanken att detta kanske är allt som Apple Watch kommer att bli – en fjärrkontroll till din iPhone.

Det räcker faktiskt gott för mig.© 2021 Omsoc Publishing AB