2016-03-31
Test

Läderarmband till Apple Watch för under 100 kronor

Apple Watch är en produkt som jag fastnat för mer och mer, vilket tidigare noterats. Något jag dock haft lite svårt att bestämma mig för är vilket armband jag vill ha på klockan. Min andra, analoga, klocka har ett brunt klockband i läder som kostade ett par hundralappar och har hållit i åratal. Bra prislapp, och urmakaren monterade dit armbandet på fem minuter utan extra kostnad. Gott.

Jag gillar färgen och utseendet och tänkte först beställa ett liknande från Apple, men en prislapp på nästan 1500 kronor fick mig att rygga tillbaka ordentligt. Finns det kanske några billigare alternativ?

Givetvis finns det ett och annat armband för Apple Watch som inte kommer från Apple. Ganska många armband, visar det sig. Men jag tänkte vidare – kan man få tag i ett för några hundralappar? Eller kanske en enda hundralapp?

När man ger sig ut på sådana äventyr så finns det bara ett ställe att kolla på: AliExpress – Kinas motsvarighet till eBay där man kan köpa i princip allt, från piratkopierade “iPhone” till ganska välgjorda kopior av märkeskläder och – faktiskt – “smarta” klockor som påminner förvånansvärt mycket om just Apple Watch.

Det tog kanske fem minuter att leta fram vad jag ville ha – ett brunt läderarmband för en 42mm Apple Watch i äkta läder. Priset? 98 kronor. Inklusive frakt. Från Kina.

Jag är, givetvis, inte dummare än att jag förstår att den här typen av billiga produkter sällan lever upp till vad säljaren lovar i sin annons, men för en hundralapp kunde det vara värt att testa och se vad man faktiskt får.

Detta var två veckor sedan och idag landade postpåsen på posten som ett rekommenderat brev. Detta är vad som låg i förpackningen:

Två armbandsdelar. Inga konstigheter där. Och en skruvmejsel?

Det senare har jag inte lyckats lista ut vad det ska vara till ännu – det finns skruvar på själva fästena som man kör in i klockans armbandsfästen (se bild nedan) men varför man ska vilja skruva loss dem är ett mysterium för mig  som man troligen kan använda till att montera dit ett eget armband som man själv väljer. Jag ska testa detta och återkommer.

En första titt på armbandet ger vid handen att det faktiskt ser ganska fint ut. Det ser ut ungefär som läder och känns ungefär som läder. Men lukten påminner snarare om starka kemikalier, för ganska snart börjar armbandet sprida en ganska “spännande” doft i rummet. Den här typen av doft har jag inte upplevt sedan jag testade billiga iPad-fodral som även de var gjorda i en rad olika material som gjorde anspråk på att vara läder men i själva verket var allt från plast till en blandning mellan plast och läder, allt för att hålla kostnaderna nere.

Jag bestämmer mig för att bita ihop lite – lida för konsten så att säga. Armbandsdelarna låter sig monteras utan större problem – finliret är inte i klass med Apples dito, det ska sägas, men det fungerar. Jag sätter på mig klockan på vänsterarmen och armbandet känns stelt, ungefär som nya klockband i läder kan göra, och det verkar rätt okej.

Fem minuter senare har jag tagit av mig klockan och jag tar inte på den igen förrän klockbandet är borttaget. Jag lider nämligen av en rad allergier som yttrar sig på olika sätt och en av dessa allergier är exempelvis mot starkt parfymerade tvättmedel – det börjar klia på armar, ben och i hårbotten och när jag inser att det är mitt 98-kronors klockarmband som orsakar detta så börjar jag fundera på vad detta material, vad det nu består av, har behandlats och besprutats med.

Så – tag varning. Man kan köpa ett klockarmband i något som ser ut som läder, som känns som läder men som med största sannolikhet inte är läder. Har man någon form av allergier är detta garanterat det sämsta köp man kan göra.

Apples armband må vara dyra, men de levererar också den kvalitet man kan förvänta sig. Jag kommer dock inte att köpa ett – jag har helt enkelt inte råd, så det får bli att fortsätta använda plastarmbandet som medföljde klockan från början. Det kliar och stinker åtminstone inte.© 2021 Omsoc Publishing AB