2016-04-07
Krönika

En nackdel med gamla Apple-skärmar

Jag har en 30″ Apple Cinema Display.  Trevlig skärm på alla sätt och vis, men den har en nackdel: den stödjer inte HDCP, vilket är ett kopieringsskydd för HDMI-anslutna enheter vilket i sin tur gör att jag inte kan ansluta min gamla skärm till exempelvis ett Playstation 3 eller en Blu-ray-spelare. Tanken med HDCP är givetvis att man inte ska kunna ansluta en icke-auktoriserad enhet i andra änden av kabeln och helt enkelt kopiera ner det som kommer över HDMI-kabeln, men detta har visat sig svårare än folket bakom HDCP-standarden trodde det skulle vara då krypteringen i HDCP är knäckt sedan flera år.

Men till min Mac kan jag ansluta den, och det har fungerat bra i alla år fram tills ikväll när jag tänkte se lite på Netflix på min Mac i mitt arbetsrum. Lugn och ro och allt det där, ni vet.

Tji fick jag:

Just det – Netflix kollar hur din externa skärm är ansluten till din dator, även om den är ansluten via Thunderbolt/Display Port till en DVI-konverterare för att kunna använda din gamla Apple-skärm.

Till Apples försvar ska man säga att den här familjen med skärmar släpptes mellan 2004 och 2006 och även om HDCP-standarden då fanns så kan jag ärligt talat inte påminna mig att HDMI-anslutningar var överdrivet vanliga på den tiden.© 2021 Omsoc Publishing AB