2016-05-17
Nyhet

Majoritet av riksdagspartierna lagrar e-post utomlands

Då och då blossar debatten upp var någonstans e-post till och från våra folkvalda egentligen lagras. Kommuner och skolor har i flera år stoppats av Datainspektionen stoppats från att lagra sin e-post hos Microsofts Office 365 eller Google Apps, något som ändrades för drygt ett år sedan då skolor nu får använda sig av Google Apps for Education.

För tre år sedan gjorde SVT-programmet Agenda en undersökning om hur svenska kommuner använder just molntjänster och det visade sig att var tionde kommun använde utländska molnleverantörer som exempelvis Office 365 och Google Apps

Frågan är dock: hur hanterar riksdagspartierna sin egna, interna e-post? Eftersom partierna består av både folkvalda politiker och interna tjänstemän så kan man givetvis vara av åsikten att e-posttrafiken som folkvalda politiker får ska hållas inom Sveriges gränser och inte lagras i utländska molntjänster där främmande makt kan begära att få tillgång till information som potentiellt rör svenska medborgare.

Hur ser det ut då?

Man kan väl säga att utifrån vad jag lyckats få fram så är Miljöpartiet duktiga då de hanterar sin e-post hos Loopia.

Moderaternas e-postserver är lika duktiga – de hanterar sin e-post hos Bahnhof där de fortfarande(!) kör BBS-systemet FirstClass.

Kristdemokraterna filtrerar sin e-post via Stejtech, ett beslut som alltid kan diskuteras. Var resten av e-posten hanteras är oklart men gissningsvis även denna inom landets gränser.

Sverigedemokraternas e-post hanteras via en egen Exchange-server som partiet kör nere i Holland. Huruvida det gör underverk för säkerheten låter jag vara osagt, men med tanke på att det läcker ut e-post en gång om året från partiet finns det säkerligen mer jobb att göra där.

Liberalerna (före-detta Folkpartiet för de som glömt det) använder Google Apps. Ett annat parti som lagt sin e-post utomlands är Vänsterpartiet som använder Office 365, vilket även Socialdemokraterna gör. Ett parti som gärna vill sitta i riksdagen men ännu inte lyckats är Feministiskt initiativ som har förlagt sin e-postdrift hos Amazon:s molntjänst AWS i USA.

Summa kardemumma är alltså att SD, Socialdemokraterna, Vänstern, Liberalerna och Feministiskt Initiativ förvarar sin e-post utomlands. SD är dessutom ensamma om att driva egen Exchange-server, resterande partier lägger alltså potentiellt sin interna information i händerna på utländsk makt (läs: USA), vilket i sig är något man kan fundera på med tanke på att ett av dessa partier faktiskt sitter i regeringen och ett annat kan påverka Sveriges statsbudget.

Miljöpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna hanterar (vad jag kan utläsa) sin e-post inom landets gränser så en liten charterapplåd till dessa tre partier.© 2021 Omsoc Publishing AB