2016-05-17
Test

USB 3.0-grafikkort för Mac

Skärmar kan man som bekant aldrig ha nog av. Råkar man dessutom sitta med en 13- eller 15-tums Macbook Pro så kan det vara knepigt att ansluta fler än två externa skärmar.

Apples dokumentation runt detta kan tyckas en aning otydlig. I fallet med min dator, en 2015-års Macbook Pro med 15-tums retinaskärm, 2,2GHz core i7-processor, 16GB RAM och ett Intel Iris Pro-grafikkort med 1,5GB grafikminne.  Tittar man på Apples dokumentation för denna modell står det som följer:

  • Dual display and video mirroring: Simultaneously supports full native resolution on the built-in display and up to 3840 by 2160 pixels on up to two external displays, both at millions of colors.

Med andra ord: grafikkortet stödjer den interna skärmen och ytterligare två externa skärmar.

Men, om man vill ha fler skärmar då? Vill man ha fler än två skärmar så får man köpa sig en Mac Pro, och har man väl gjort det kan man ansluta upp till sex (6) skärmar via Thunderbolt (eller tre 4K-skärmar om du kör två via Mini Displayport och en via HDMI).

Olika former av externa grafikkort som ansluts via exempelvis USB är inget nytt. Det är heller inget nytt med externa grafikkort som stödjer 4K-upplösning via USB 3.0, men vad som är nytt, åtminstone för mig, är att de faktiskt fungerar med Mac OS X.   Åtminstone det jag testat här.

Företaget som ligger bakom produkten heter Startech.com och har den aningen illavarslande sloganen “Hard-to-find made easy”. Helt intetsägande, minst sagt. Men en kik på företagets hemsida visar att det faktiskt finns drivrutiner för Mac, och till det för en rad olika versioner av operativsystemet.

“Okej”, säger ni kanske, “hur många minuter tar det tills datorn kraschar?”

Det kan jag inte svara på. Däremot kan jag berätta att jag kört med det externa grafikkortet i åtta timmar med en ansluten 24-tumsskärm via DisplayPort, tillsammans med en HDMI-ansluten 24 tums-skärm och en Mini Displayport -> DVI-ansluten skärm på 22-tum. Inga krascher. Inget underligt uppförande, bara en väldig massa pixlar.

4K-video är ju roligt, och detta externa grafikkort ska ju stödja det så jag testade att spela denna film hos Youtube i just 4K-upplösning via det externa grafikkortet i fullskärmsläge. Nu hade jag ingen 4K-skärm att koppla in till datorn för detta test, så man kan anse detta vara precis ovetenskapligt som helst, och jag misstänker att leverantörens utfästelser om stöd för 4K inte nödvändigtvis innebär filmmaterial i samma upplösning.

Jag hade förväntat mig en mindre katastrof just med tanke på att USB är inblandat i ekvationen men resultatet var inte alls illa. Jag skulle däremot ljuga om jag sa att videon flöt som smältande smör i stekpannan, men det var samtidigt förvånansvärt lite lagg. Ännu mindre lagg var det när jag körde samma film på den HDMI-anslutna skärmen och aningen ännu mindre när jag spelade samma video i samma upplösning på 22-tums-skärmen som är ansluten via Mini Displayport->DVI-adaptern. Här kan skärmens storlek och upplösning givetvis spela in i sammanhanget.

Däremot märker man emellan av att förflyttning av fönster på skärmen som är ansluten via Startechs grafikkort kan rycka en aning. Det sker inte alltid men när det sker så är det svårt att inte märka det, om man säger så. Att flytta fönster mellan en HDMI- eller Mini DisplayPort-ansluten skärm till Startech-skärmen är inte heller alltid en elegant upplevelse. Efter en fråga på Twitter så har jag tittat på hur mycket processorn i datorn får arbeta och där finns det verkligen inget värt att nämna varför jag undrar om detta är en effekt av USB 3.0-bussen, mindre optimerade drivrutiner eller en kombination av båda två.

Ytterligare två saker är värda att notera. Det ena är att enheten blir ganska varm. Som jämförelse kan nämnas Apples Thunderbolt Ethernet-adapter som blir ännu varmare än Startechs externa grafikkort, och alla som har Apples Thunderbolt Ethernet-adapter vet hur varm den kan bli, så det är ingen större fara helt enkelt även om det kan vara bra att veta.

Det andra som är värt att nämna är priset. Runt tusenlappen inklusive moms får du räkna med att skiljas från för att köpa dig en sån här produkt, plus kostnaden för ytterligare en skärm om du inte redan råkar ha en lämplig dito.

Det finns alltid en ovisshet runt vad som kan hända om Apple släpper en uppdatering för OS X som gör att drivrutinen för en sån här produkt ska sluta fungera. Den risken har sannerligen inte blivit mindre med åren men samtidigt brukar det ordna sig rätt snart och det är i samband med de stora versionsbytena av Mac OS X man får hålla ett öga öppet på leverantörens supportsidor om det kan hända finns problem och när en uppdaterad drivrutin finns att ladda ned.

För tusen spänn är det inte svårt att rekommendera Startech.com:s USB 3.0-adapter för DisplayPort, och det blir ju inte värre av att man, åtminstone i teorin, kan ansluta ännu ett grafikkort via en USB 3.0-hubb eller ytterligare en ledig port i datorn om man råkar ha en över.

I praktiken är det till sist och syvende det bandbredden i USB 3.0-bussen som sätter begränsningarna, men tre skärmar kanske räcker.


Om du uppskattade denna artikel, varför inte beställa en T-shirt från Macpro och stötta sajten? Läs mer här!© 2021 Omsoc Publishing AB