2016-05-30
Test

USB3.0-nätverksadapter för din Mac

Thunderbolt-tillbehör är av gammal hävd inte billiga. Man kan nog knappast kalla dem prisvärda heller, även om prestandan och funktionen som regel är felfri. Mycket beror detta på licensavgifter från Intel och det faktum att Thunderbolt som teknik inte fått särskilt stort spridning bortom Apples datorer.

Det förklarar, exempelvis, varför en nätverksadapter för Thunderbolt från Apple kostar 295 kronor. Inte hela världen kanske, men en USB3.0-ansluten dito kostar runt 180 kronor och uppåt. Okej, en skillnad på drygt 120 kronor är kanske inte mycket att skriva hem till mamma om men det faktum att det tar runt tio sekunder innan du har en stadig länk och en IP-adress på med Apples Thunderbolt-anslutna gigabit ethernet-adapter har irriterat mig mer än en gång.

Att inte kunna se visuellt om man har länk och om det går trafik genom kabeln är ett annat tillkortakommande jag stört mig på genom åren med Apples USB- och senare Thunderbolt-anslutna nätverksadaptrar. Ja, de är oerhört eleganta, men det känns inte riktigt som Apple förstått syftet med en nätverksanslutning bortom det faktum att det fortfarande finns kunder som kräver det.

I samband med att jag började kika närmare på dockningsstationer för min 15-tums Macbook Pro med retinaskärm uppstod också ett visst problem runt det faktum att jag ju har tre skärmar och ett begränsat antal portar åt det hållet där dockningsstationen ansluts blev det ett litet problem: då min Macbook Pro kommer stå vertikalt i dockningsstationen vill jag inte ha kablar skjutandes ut ur datorns övre kant där HDMI- och USB-porten sitter. Då jag innan jag började fixa med detta hade en Thunderbolt-adapter för gigabit ethernet, en display port-till-DVI-adapter och en USB-anslutning mitt externa grafikkort hade jag helt enkelt slut på portar.

USB3.0-anslutna nätverksadaptrar finns det gott om på marknaden. Dock fungerar inte alla med OS X, vilket man inte alltid vet förrän man står där med kartongen i handen och skägget i brevlådan. En produkt som dock fungerar ruskigt bra är UE300 från TP-Link. Den kostar cirka 180 kronor inklusive moms, stödjer USB3.0 och OS X 10.11.x, är vit1 och har, hör och häpna, en kombinerad länk- och trafikindikator på ovansidan som även den är vit. Den är snygg, den är billig, och den fungerar.

Men är den snabb då?

Jag genomförde ett högst ovetenskapligt test där jag tog en 3,5 gigabyte stor ISO-fil och först kopierade upp den till en filserver och kopierade sedan ned samma fil från samma filserver för att utesluta att exempelvis lagringen på filservern skulle vara ett problem. Jag gjorde testet två gånger med TP-Link UE300 och två gånger med Apples Thunderbolt Gigabit-adapter. Jag såg också till att jag döpte om filen innan jag gjorde den andra kopieringen av filen med respektive adapter.

Värt att notera är att filservern är en gammal Windows Server 2008, vilket gör endast SMB version 2 stöds på Windows-sidan.

Resultatet då? Dött lopp. Skillnaderna var, på sin höjd, under två sekunder i ena testet till ena produktens favör, och tvärt-om i den andra testrundan. Att överföra filen, oavsett riktning, gick på runt 60 sekunder.

En annan observation jag gör är att TP-Link:s UE300 visserligen blir varm, men den blir inte i närheten så varm som Apples Thunderbolt Ethernet-adapter blir.

Köpläge då? Jo vars. 180 kronor är ju inte mycket att bråka om och har du brist på Thunderbolt-portar men råkar ha plats över i en USB3.0-port i din Mac så varför inte? Det fungerar iallafall bra för mig.


  1. Hej, Jony Ive!© 2022 Omsoc Publishing AB