2016-05-31
Test

Dictionaries ger ordlistor för fler språk i OS X

Är du intresserad av språk, eller är du kanske lite osäker på din stavning? Den smarta lilla applikationen Dictionaries gör det enklare att snabbt kolla synonymer, översätta enskilda ord och installera flera ordlistor om du behöver det både för språk som OS X har inbyggda och språk som Apple ännu inte stödjer.

Just det, det är inte bara på engelska, svenska, danska, finska, norska (endast bokmål) och en rad andra språk från exempelvis de östra delarna av Europa. Hela 44 språk stöds av Dictionaries.

Installationen är enkel. Lägg till de språk du vill lägga till och stäng sedan programmet. Därefter kan du markera ord i exempelvis en webbsida eller annat och om webbsidan råkar vara på finska så översätts ordet du markerat genom ordlistan du just installerat. Detta kan vara förvirrande, och jag förstod först inte hur Dictionaries fungerade, men när jag fattade det så insåg jag dess smarthet.

 

Ordlistorna installeras sida vid sida med de ordlistor och uppslagsverk som är installerade i OS X som standard. Markerar du ett ord och vill kolla upp det så används alltså både OS X inbyggda ordlistor och uppslagsverk för de språk som OS X stödjer som standard och de som installeras av Dictionaries.

De språk som inte stöds som standard i OS X kan du, oftast, lägga till med Dictionaries.

Det är inte alltid ordlistorna fungerar bra. Jag testade att besöka Yle:s finska hemsida och valde en nyhet och det var ett fåtal ord i rubriken som ordlistan klarade av att översätta till engelska. Samma sak med tyska medan den franska ordlistan i mitt lilla test fungerade bättre. Man kan också se skillnader på de olika ordlistorna – den tyska har närmare 80000 definierade ord, den franska över 90000 ord och den finska 1050000 ord. Stavkontroll för tyska, franska, finska och svenska är dessutom inbyggt i OS X, medan estländska inte har detta stöd, och här syns det att Dictionaries har lite att jobba på med strax över 10500 definierade ord. Jag testade ett antal ord i denna artikel och det är 2-3 ord av tio som faktiskt finns definierade.

Ett trevligt faktum i allt detta är att ordlistorna ständigt uppdateras, och dessutom automatiskt, genom Dictionaries varför de olika ordlistorna kommer att växa med tiden. Det är bra för Dictionaries är en smart liten applikation som jag önskar hade ännu bättre ordlistor redan nu.

Dictionaries kostar strax under 60 kronor och säljs inte via Mac App Store. Du kan köpa applikationen via dess hemsida.© 2021 Omsoc Publishing AB