2016-06-05
Krönika

Här förlorade Tony Fadell jobbet på Nest

Greg Duffy, tidigare VD på Dropcam som köptes av Nest:

You may have seen Reed Albergotti’s recent article. In it, Tony Fadell says “a lot of the employees were not as good as we hoped,” and that Dropcam was “a very small team and unfortunately it wasn’t a very experienced team.”

I would almost find such blatant scapegoating amusing if it weren’t so insulting to the team. Given that, I feel compelled to set the record straight.

Det hade snackats länge om hur utvecklare och tekniker inte trivdes något vidare på Nest och hur bolagets interna personalpolitik knappast sporrade de anställda till nya storhetsdåd – istället var det skräcken för ännu en utskällning från Fadell som drev dem till att arbeta vidare, åtminstone tills att de kunde hitta ett nytt jobb. Cirka 500 personer har börjat på- och lämnat Nest genom åren, vilket torde vara något sorts rekord med tanke på att personalstyrkan är på cirka 1100 personer och bolaget har endast funnits sedan 2010.

Mr. Fadell attended Mr. Rogers’ wedding last year. Afterward, Mr. Fadell ordered Mr. Rogers to cancel his month-long honeymoon in June, Mr. Rogers confirmed. A spokeswoman for Nest said it was a critical time at the company: Nest was announcing a refresh of its entire product line. When Mr. Rogers refused, Mr. Fadell told him that if he went, he wouldn’t have a job when he came back. Mr. Rogers went anyway. Mr. Fadell did not follow up on his threat.

Så länge en VD levererar resultat och det inte mullras allt för mycket i media om företagets interna angelägenheter brukar även den värsta VD kunna hålla sig fast vid jobbet lite för länge. När Nest först köpte Dropcam och sedan lät Fadell gå ut i media och öppet kritisera de anställda som slutade på Nest var att gå för långt och de nya ägarna Alphabet (f.d Google) gillar inte sånt.

More than half of the 100 Dropcam employees hired by Nest have now left. In an interview with The Information, Mr. Fadell blamed the Dropcam team for the problems with the acquisition. “A lot of the employees were not as good as we hoped,” he said. It was “a very small team and unfortunately it wasn’t a very experienced team.”

Fadell lär sannolikt ha insett sitt misstag att låta munlädret gå lite för mycket och skickade ut PR-folket för att försöka reparera:

A spokeswoman for Nest later said Mr. Fadell does not feel that way about Dropcam employees who are still at Nest.

När Fadell fick ställa sig på scen på ett internt företagsmöte på Alphabet och försvara bolaget och i praktiken sitt eget agerande var det nog sista chansen för Fadell.

Att ha gått från att i praktiken ha skapat iPod, en av Apples största succéer genom tiderna, till att skapa Nest hyperläckra termostat som precis som iPod drivit ett helt företag framåt och hyllats överallt kan nog förvirra även den sundaste hjärna en aning. Tony Fadell lider sannolikt av samma storhetsvansinne som Jobs led av 1985 när Apple i praktiken sparkade ut honom från bolaget och det kan mycket väl visa sig att detta är det bästa som kunde hända Tony Fadell i hans framtida karriär.© 2021 Omsoc Publishing AB