2016-06-13
Krönika

In the land of the free, and the home of the brave

År 2014: 12593 personer dödade och 23034 personer skadade.
År 2015: 13429 personer dödade och 27002 personer skadade.
År 2016 (1 januari till 13 juni): 5965 personer dödade och 12249 personer skadade.

De tre senaste åren har 1583 barn i åldrarna 0-11 år dödats eller skadats av vapen i USA.

Jag brukar inte skriva om politik allt för ofta här på Macpro men just det sistnämnda, våldet mot barnen, får mitt blod att koka.

Gudarna ska veta att jag stöttar exempelvis de personer i Sverige som har jaktlicens har vapen hemma (antalet dödsfall 2015 i Sverige på grund av dödligt våld var 112, och inget av dessa var på grund av lagliga vapen).

Det är en fråga om kultur. I det här landet har vi inte för vana att dra fram ett skjutvapen så fort vi är på väg att förlora ett argument. Vi skriker åt varandra, pekar finger, kallar varandra dumma saker och delar ut en knogmacka eller två när andan faller på, men det återkommande våld vi ser i USA är inte bara skrämmande utan rent ut sagt vidrigt.

Ideologisk fundamentalism är inte sällan källan till mycket ont. Amerikaner pekar gärna finger mot IS och drar likhetstecken mellan dem och alla som är muslimer (alla förutom ikonen Muhammed Ali som levde större delen av sitt liv som muslim), men deras egna inhemska vapenfundamentalister får ingen peta på.

Det sägs ibland att USA är världens största demokratiexperiment. Kanske är det dags för USA att växa upp och göra gemensam sak med den övervägande delen civilicerade länder där folk inte skjuter varandra åt höger och vänster och istället fokusera sin energi på att bekämpa terrorismen. Kommentarer som dessa gör garanterat inte saken bättre.

Tack för ordet.© 2021 Omsoc Publishing AB