2016-06-15
Nyhet

macOS Sierra Server 5.2: De trevliga och de trista nyheterna

I betan av macOS Server 5.2 (eller Server 5.2 som Apple också kallar det) finns det en del godis och, som man kan förvänta sig, ett par mindre trevliga överraskningar.

Time Machine-servern kommer arbeta över SMB-protokollet istället för AFP som använts för Time Machine sedan funktionen introducerades i Mac OS X 10.5. Troligen kommer det inte gå att använda en NAS eller annat med SMB för att köra Time Machine, det vore lite väl generöst även för att vara Apple.

Som jag nämnde i artikeln om APFS så kommer inte Apples nya filsystem att fungera med AFP, och som APFS framställs är det nästan garanterat filsystemet man vill köra på en Mac-server. macOS Server kommer att fungera även med OS X 10.11  men då kommer givetvis funktioner som APFS inte att fungera då det inte stöds av OS X 10.11.

Det finns gott om nyheter i Profile Manager också – man kan nu ställa in så inställningarna för iMessage och Facetime exkluderas i iOS 10. iCloud Desktop och Siri Setup-assistenten i macOS Sierra 10.12 kan också exkluderas genom en profilinställning. Man kan sätta standardapplikationer för röstsamtal, kontakter, Exchange, Google och LDAP-konton, begränsa vilka enheter som får kommunicera med en dator via Bluetooth, diverse inställningar och begränsningar för Apple Music och samt inställningar och begränsningar för anteckningar, påminnelser och LinkedIn.

Stödet för PPTP i VPN-servern försvinner helt av säkerhetsskäl. Ett bra beslut av Apple.

Caching-servern får utökade inställningar för hur information replikeras.

SMB-anslutningar kräver alltid en autentisering på grund av säkerhetsskäl.

NFS-servern stödjer numera AES-kryptering via Kerberos.

macOS Sierra och Server 5.2 är kompatibelt med xSan 5.

Portabla hemkataloger stöds inte längre i macOS Sierra 10.12. Detta kommer nästan garanterat orsaka ramaskri hos en bunt OS X-administratörer runt om i världen. Detta är å andra sidan en funktion som aldrig fungerat riktigt bra i Mac OS X Server / OS X Server så det är nog lika bra att Apple förklarar den fajten förlorad.  Inställningar för portabla hemkataloger i Profile Manager kommer endast fungera med OS X 10.7 – 10.11.

Software Update Servern kommer att försvinna i en kommande version efter Server 5.2. Den går fortfarande att konfigurera i Server-applikationen men den syns inte på annat ställe än i View-menyn.

Gravöl för Xserve

Ett beskt piller blir det “lilla” faktum att den sista generationens xServe, modell 3,1, inte stöds av macOS Sierra. Modellen såldes mellan april 2009 och januari 2011 och den enda kraftfullare maskin från den eran som kommer kunna användas som en server, om du vill köra Server 5.2 på macOS Sierra, är Mac Pro modell 5,1 från juli 2010 till och med Mac Pro Server från juni 2012 till oktober 2013. Vill man köra Server 5.2 OS X 10.11.6 eller senare så kan man fortfarande använda en xServe modell 3,1, en Mac Pro från tidigt 2008 eller senare eller en Mac mini från tidigt 2009 eller senare.

Det är trist att Apple gör så här, men det är inte första gången – när OS X 10.8 släpptes var det bland annat Xserve2,1-modellen som ansågs vara inkompabitel på grund av det inbyggda grafikkortet. I övrigt fungerade maskinen utmärkt med OS X 10.8 (vilket jag hackade in på maskinen i fråga).

Alternativet? Köp en Mac Pro av dagens modell med extern lagring eller en Mac mini eller två. Båda dessa maskiner är för övrigt modeller som inte uppdaterats sedan december 2013 respektive oktober 2014. Inte direkt köpläge på någon av dessa modeller, således.

Om du har planer på att certifiera dig på macOS Server så kan du glömma det – Apples sista servercertifiering var för OS X Server på OS X 10.10.

Betaversionen av Server 5.2 kräver betaversionen av OS X 10.11.6 eller macOS Sierra 10.12-betan för att låta sig installeras.© 2021 Omsoc Publishing AB