2016-06-30
Krönika

Ur arkivet: “En dag med Android 4”

Undertecknad, för fyra år sedan:

För om du tittar på iOS 5 och tanken bakom det grafiska gränssnittet, så förstår man också lite mer hur Google tänkt med gränssnittsdesignen i Android 4. För till skillnad från Apple så tycks inte Google ha studerat hur människans instinkter styr våra handlingar och reaktioner, utan istället får jag känslan av att som vanligt Google tänkt själva och låtit tekniker och designers göra upp om hur menyer, dialogrutor och sådant ska se ut och fungera.

Fortfarande dras Android med problemet att ett menyval kan utföras på olika sätt beroende på var du befinner dig – vissa saker kan man radera genom att dra objektet till en papperskorg (som exempelvis en Widget på startskärmen), andra måste du trycka på menyknappen nere till vänster för att lägga till eller radera. I vissa lägen går det att dra fingret horisontellt över något för att radera det, i andra fall inte. Det finns inte ett system för detta, utan flera.

Jag vet inte om detta blivit bättre på fyra år, men jag hoppas för alla Android-användares skull att så är fallet.© 2021 Omsoc Publishing AB