2016-07-06
Test

Henge Docks Vertical Docking Station

Om man som jag har en Macbook Pro på jobbet som ansluts till tre skärmar, ett externt nätverkskort, ett tangentbord och vad annars man kan tänka sig haka på datorn så blir det en hel del in- och urkopplande varje dag. Två gånger om dagen, till och med.

Det sliter givetvis på datorns portar och det är, om sanningen ska fram, inte särskilt snyggt heller.

En dockningsstation är således ingen dum ide, och här finns det en bunt olika alternativ. Ett sådant är att köpa en Thunderbolt-ansluten dito dit man sedan kan koppla in skärmar och annat, men det finns två problem med den lösningen: det ena är att de inte sällan är dyra (mycket beroende på att de just stödjer Thunderbolt med allt vad det innebär i form av licenskostnader) och dels att de inte alltid fungerar så våldsamt bra. Det finns modeller som fungerar bra, och det finns modeller som fungerar mindre bra och det gäller att hitta rätt helst innan man slår till.

En annan form av lösning är något som kopplar in datorn till alla anslutningar (eller så många som möjligt) och även här finns det alternativ i form av både liggande och stående dockningsstationer. I mitt fall valde jag en stående dockningsstation till jobbet, mycket beroende på att de tre 24″-skärmar jag har på bordet tar upp i princip hela bordets bredd. Den stående dockningsstation jag läst en hel del gott om heter Vertical Docking Station och kommer från Henge Docks.

Jag och min kollega beställde varsin, en till hans 13-tums Macbook Pro retina och en till min 15-tums Macbook Pro retina. Sedan väntade vi….  länge.

Det tog strax över en månad för Dustin att leverera båda paketen till oss, och när de väl landade på kontoret satte vi igång och mecka.

Installation

Det du ser på bilden ovan är vad man får i kartongen. Det lilla verktyget till vänster visar sig snart vara minst sagt viktigt för hela monteringen. Det är nämligen inte så att man bara kopplar in kablarna, som är invikta under skalet och sedan dras ut när man ska börja använda produkten, utan anslutningarna som trycks in i portarna när man kör ner datorn i själva dockningsstationen måste justeras. Magsafe-kontakten med tillhörande sladd måste också monteras in i dockningsstationen med adaptern märkt D på bilden ovan.

Bilden ovan visar hur dockningsstationen ser ut innan magsafe-kontakten med tillhörande sladd från laddaren är monterad.  Justeringen av anslutningarna är inte direkt elegant. Man monterar dig magsafe-kontakten, kör ner datorn i dockan och vänder sedan hela paketet upp-och-ned så man ser dockningsstationen underifrån. Man lossar sedan skruvarna för samtliga kontakter, trycker in dem så långt det går i anslutningarna på datorn och skruvar sedan åt varje skruv för varje kontakt.

Det tar ett par försök innan man får till anslutningarna ordentligt. Ett par bieffekter kunde snart noteras – mitt 4K grafikkort via USB 3.0 som jag anslutit via en USB 3.0-hubb tillsammans med ett USB 3.0-anslutet gigabit ethernet-nätverksadapter slutade fungera. Efter lite pillande började grafikkortet fungera men då slutade istället nätverksadaptern att fungera. Det visade sig snart att den förlängda kabeln mellan USB-porten i min Macbook Pro och USB-hubben gjorde att USB-hubben inte fick ström nog och därför inte kunde driva alla tillbehör. En ny USB 3.0-hubb med extern strömmatning löste problemet och allt fungerade ordentligt.

I praktiken

Det är skönt att få undan sin dator från ett redan trångt skrivbord. Min dockningsstation står bakom en av skärmarna på skrivbordet, vilket är lite synd eftersom den är väldigt snygg att se på och är byggd av riktigt bra kvalitet. Jag hade en förväntan av att Vertical Docking Station skulle var plastig men i själva verket är den byggd i metall och har samma gråa nyans som min Macbook Pro.

Det finns också en god anledning att ha datorn hyfsat nära där du sitter när den är monterad i dockningsstationen, åtminstone om du använder Apples trådlösa Magic Mouse. Musen har nämligen inte särskilt bra räckvidd så det är en fråga om centimeter mellan att bluetooth-signalen blir för svag och att det fungerar, Jag gissar att dockningsstationens robusta konstruktion inte gör saken bättre.

En sak jag saknar med Vertical Docking Station jämfört med dockningsstationer från exempelvis Dell är ett bra och säkert sätt att ta ut datorn ur dockningsstationen. Min Macbook Pro sitter precis lagom tajt för att den inte bara ska ramla ur dockningsstationen men man måste å andra sidan hålla fast dockningsstationen med ena handen och sedan dra ut en 15-tum stor dator med andra handen utan att sumpa den senare. Inte helt enkelt. Man måste också vara noggrann med hur man trycker ner datorn i dockningsstationen – det fungerar inte att hålla på och vicka på datorn när man kör ner den i dockan utan man måste vara noggrann och försiktig varje gång. Inte heller det helt enkelt, men det är den värld vi Mac-ägare lever i med tanke på att Apple inte tillverkat en bärbar Mac med en riktig dockningsstation sedan PowerBook Duo.

Jag gillar Vertical Docking Station. Den hjälper mig att rensa skrivbordet lite och datorn står stadigt i sin dockningsstation. Behöver jag pluppa in en USB-sticka i min Macbook Pro så finns en port ledig för det på datorns “ovansida”. Henge Docks har gjort ett bra jobb men någon form av mekanism för att skjuta upp datorn ur dockningsstationen, inte så vansinnigt långt men bara tillräckligt för att få loss datorn från anslutningarna. Henge Docks Vertical Docking Station kostar cirka 1400 kronor styck för Macbook Pro 13- eller 15-tum. Användare av Macbook Air kommer billigare undan, drygt 700 kronor.© 2021 Omsoc Publishing AB