2016-07-28
Guide

Så räddar du en kraschad RAID-volym i din Synology-NAS

1. st Synology-NAS + strömavbrott =… ja, det kan är mycket som kan gå fel. Jag körde tillfälligt min fulbyggda Synology som lagring för alla mina VM:ar när jag höll på och byggde om min huvudsakliga lagringslösning och givetvis passade strömmen på att gå. När fulbygget startade upp igen så meddelande den att volymen var kraschad men att den höll på och kollade den. Jag tänkte inte mer på det, det var ju en mjukvarubaserad RAID-5:a och alla diskar var okej så det borde väl ordna sig. Hela kollen av RAID-5-volymen på 3,6TB tog 11-12 timmar och efter kontrollen var resultatet det samma: volymen var kraschad.

Nu började jag ledsna en aning och bestämde mig för att lösa problemet med handkraft. Det första jag gjorde var att starta upp en CentOS-installation och försöka montera RAID-5-volymen den vägen. CentOS hittade absolut RAID 5-volymen men vägrade montera den.

Jag startade upp DSM 5.2 igen och ssh:ade in till maskinen och kikade lite. Det första kommando man ger är följande:

syno_poweroff_task -d

Detta stänger av alla tjänster i DSM så man kan röja runt med diskar och annat utan att något hindrar processen.

Därefter avmonterar man RAID-volymen om den nu råkar vara monterad (i mitt fall var den inte det):

umount /volume1/ (notera att din monteringspunkt kan vara något annat än /volume1.)

Kör sedan cat /proc/mdstat för att se så alla diskarna är med i matchen.

Min RAID 5-volym hette /dev/md2 så jag tittade närmare på den med kommandot mdadm --detail /dev/md2 och en rad som var särskilt trevlig att se var denna:

State : clean

Om det är så att du behöver byta en hårddisk i din NAS innan du bygger om den är det läge att göra det nu. Det är sedan dags att ta sig en rejäl sup och därefter köra följande kommando på volymen:

mdadm -Cf /dev/md3 -e1.2 -n1 -l5 /dev/XXXX -uXXXX där /dev/XXXX är den nya disken du matat in och -uXXXX är UUID:t för din RAID-5:a som du får fram med mdadm-kommandot jag gav tidigare.

en skarpögde noterar säkert parametern -e1.2. Det är ett attribut som, vad jag förstår, Synology har hittat på lite på egen hand som lagrar metadata för din RAID. Detta är, återigen vad jag förstår, anledningen till att det inte går att montera en mjukvarubaserad RAID-enhet från en Synology i en vanlig Linux-maskin. Kanske stämmer detta inte alls men det är vad jag lyckats få fram. Alla parametrar ser ut så här:

  • Forcera skapande av RAID: -Cf
  • Antal enheter (1): -n1
  • RAID-nivå (5): -l5
  • ID på enheten: /dev/sde3 (exempelvis)
  • UUID på din RAID-volym: -u….

När du (eventuellt) lagt till en ny disk är det dags att ånyo ta en sup och sen köra e2fsck för att kontrollera din RAID 5-enhet:

e2fsck -pvf -C0 /dev/md2

I ditt fall kanske raiden heter /dev/md3 eller något annat.

Nu lär det stå och tugga på ett par timmar till och går allt som det ska kan du snart montera din RAID-5-enhet med mountkommandot:

mount /dev/md2 /volume1.

De som inte känner för att göra detta manuellt och har garanti och/eller supportavtal med Synology kan låta dem logga in via SSH och laga detta åt, men det visar sig att det är exakt dessa kommandon som Synology-supporten kör även fast de inte vill berätta det för dig.© 2021 Omsoc Publishing AB