2016-08-04
Krönika

Apples “gamla” datorer

The Verge:

One thousand, five hundred and fourteen days. Or: four years, one month, and twenty-four days.

That’s how long it’s been since Apple released the last MacBook Pro to come without a Retina display. The $1,199 13-inch model was powered by a 2.5GHz Core i5 Ivy Bridge processor, a solid option for a mid-range laptop in June 2012. I got one that month and am actually typing this column on it right now, having performed open hard drive surgery last night to bring it back from the dead.

Nothing unusual about that, of course — technology moves on. Except it’s now August 2016, and Apple is inexplicably still selling the exact same laptop.

Det som skrivs ovan är ju sant, men om man sätter det i ett annat kontext så kanske man ser på det annorlunda:

Apple säljer en upplevelse. Ett paket. En helhetslösning där de står för både hård- och mjukvara. Om du köper en Macbook Air av “senaste” modell så är den inte nödvändigtvis en slö dator. Om du sätter dig ner och tittar på siffrorna för en Macbook Air respektive en modernare maskin från Lenovo så kommer givetvis den senare att se bättre ut, men hur mycket snabbare kan OS X egentligen bli?

Jag har en Mac mini från slutet på 2012 hemma med 16 gigabyte RAM och en Intel-SSD under skalet.
Den känns inte mycket långsammare än min 15-tums Macbook Pro med core i7-processor, 256 gigabyte flashminne. Den är givetvis långsammare, på pappret, men i verkligheten? Egentligen inte. Visst, det finns de klassiska användningsområdena spel, videoredigering och fotohantering som kräver snabba processorer och snabba grafikkort men ska sanningen sägas så har spelmarknaden för OS X aldrig varit särskilt mycket att skryta över och Apples utsträckta långfinger till sina proffsanvändare kan inte bli längre och rakare: Apple bryr sig inte om er längre.

Jag har två teorier till varför Apples erbjudande av Mac-datorer ser ut som de gör.

Den ena teorin är att jag tror att Apple är på väg bort från hårdvaruporren, om uttrycket ursäktas. De fokuserar på helheten, på hur dator och operativsystem upplevs tillsammans. Detta gör också att de kan köpa äldre komponenter billigare och hålla kostnaderna nere medan de kan fortsätta kräva mycket betalt för varje dator, och det kan de göra om de ignorerar proffskunderna och fokuserar på privatanvändarna.

Den andra teorin kan framstå som en aning mer kontroversiell: Apple bryr sig inte om Mac-datorerna längre. De har totalt fokus på iPad Pro och bevisligen säljer iPad Pro bra då intäkterna från iPad-produkterna ökar för första gången på ett par år. Apple har själv i en nyligen släppt reklamfilm pekat åt att iPad Pro verkligen är framtidens datorplattform för Apple, och Apples VD Tim Cook har återkommande refererat till iPad som framtidens datorplattform.

Dom som följt Apple de senaste 10-15 åren vet också att Apple inte har några som helst problem med att slakta en ko som fortfarande ger mjölk. Den som följt Apple de senaste åren vet också att det var så här början till slutet för iPod såg ut – färre och färre uppdateringar, bibehållen prisnivå och sedan när intresset mattats av: tack och adjö.

Det är ingen slump att Apple inte lägger något större intresse på att styra upp Mac App Store. Det är ingen slump att Apple släpper utvecklingsverktyget Swift Playgrounds för iPad, och en framtid där man via en applikation kan skicka in sin Swift-kod till Apple för kompilering och publicering i App Store är troligen inte långt borta den heller. Apple gillar ju kontroll, och de ser oftast till att få den.

Kanske är dessa två teorier helt uppåt väggarna. Kanske är de oerhört icke-uppdaterade Mac-datorerna ett resultat av att Intel inte kan leverera vad Apple vill ha, när Apple vill ha det och kanske kommer det en hel rad uppdaterade datorer senare i höst.

Troligen är det vad som kommer att hända, men det både kittlar och skrämmer att ens fundera på en framtid där ARM-processorn blir den processor vi använder varje dag, men istället för att sitta i en Mac sitter den i en iPad.© 2021 Omsoc Publishing AB