2016-08-23
Guide

Så dumpar du iCloud

… eller: hur jag slutade betala Apples ockerpriser för minimal mängd lagring, och troligen gjorde min informationslagring säkrare.

För det är ju så att det inte är helt ovanligt att Apples grejer gör saker med dina filer som du inte riktigt förväntar dig. I mitt fall var det iTunes som smulade sönder metadata i hela min filmsamling, bestämde sig för att det var en bra ide att spela varje musikalbums låtar i bokstavsordning och larmrapporterna om iCloud Drive gjorde mig inte lugnare.

En kväll satt jag här och tänkte efter.  Det måste finnas alternativ som gör att jag känner mig tryggare och samtidigt sparar några kronor varje månad?

Jodå, det gör det.

Hejdå, iCloud Photo Library

Först och främst: iCloud Photo Library. En funktion som faktiskt fungerar bra. Låt gå att det kan ta en kvart att synkronisera en sketen bild mellan din iPhone och ditt fotobibliotek på din Mac, även om båda sitter på Wifi och 700Mbit/s anslutning till Internet.

Tack vare Apples ockerpriser så kan man ju alltid fundera över om det inte finns alternativ som gör det minst lika bra?

Det gör det. Flickr heter den lösning jag valt.

Jag har haft samma Flickrkonto sedan företaget grundades för över tolv år sedan och jag, liksom alla andra, har en terabyte gratis lagringsutrymme för att lagra bilder på.

En terabyte gratis, eller 200 gigabyte per månad för 29 kronor hos Apple.

Flickr-applikationen i iOS laddar automagiskt upp dina bilder till ditt Flickrkonto om du så vill det, och du kan ladda upp alla dina bilder från Photos i OS X direkt till Flickr. Vill man göra det ännu enklare för sig köper man applikationer Uppr på Mac App Store för 30 kronor som laddar upp hela ditt bildbibliotek och andra mappar med bilder till ditt Flickrkonto.

Hejdå, iTunes och Apple Music

Nästa steg är det som en gång i tiden hette iTunes Match (numera iCloud Music Library) – det vill säga, en synkroniserad version av ditt lokala musikbibliotek på Apples servrar. En tjänst som fungerade bra i alla år tills den ständigt pågående trafikolyckan som heter Apple Music kom och tog över. iCloud Music Library ska vara separerat från Apple Music, men min musiksamling är lika trasig som min filmsamling så jag valde att ta fram min backup, som Apple inte lagt sina kladdiga fingrar på, och istället dra in den till min Plex-server. För pengarna jag sparar på lagring i iCloud köpte jag mig ett Plex Pass för drygt 40 kronor i månaden som låter mig synka ner min musik, från min egen server, via mitt lokala nätverk hemma eller via Internet.

Som bonus kan jag sparka ut iTunes som mediaserver helt och hållet och köra allt i Plex. Bäst av allt: mina filmer heter rätt saker, min musik sorteras på korrekt sätt och jag kan också spela musik i andra format än de som Apple vill att jag ska använda. Och jag slipper använda iTunes.

Hejdå, iCloud Drive

Detta blir ju bara bättre och bättre.

Vad står härnäst på listan då? Just det – iCloud Drive. Apples “Dropbox-dödare” som varit ett stående skämt för sin förmåga att inte synkronisera särskilt snabbt eller ens låta bli att ha sönder användarnas filer (hej, John Siracusa!). Eftersom iCloud Drive är kopplat till samma lagringsmängder som du får använda i resten av iCloud så blir det snart väldigt dyrt om du ska använda iCloud Drive till något vettigt.

Vad ska man välja då? Dropbox fungerar bra men blir snabbt dyrt om man ska hantera, säg, en terabyte lagringsyta. Vad som däremot kostar gratis och erbjuder just en terabyte lagringsyta är fem gigabyte lagringsyta är OneDrive från våra vänner på Microsoft. Just det – skapa ett Microsoft-konto och du får 5 gigabyte lagringsyta att leka med! iOS-applikationen är riktigt snygg och integrationen i OS X är inte alls oäven den heller. Applikationerna kostar givetvis gratis.

Räcker inte det kan man betala för sig eller köra Google Drive som erbjuder 15 gigabyte gratis.

Summering

För att summera: du kan hantera dina bilder, dina filer, din musik, dina filmer och dina tv-serier utan att blanda in Apple för fem öre annat än att du fortfarande kan hantera alltihopa via din Mac eller din iOS-enhet.

Det kan låta bökigt, eller knepigt, men det är faktiskt ingetdera. Det tog mig några timmar en kväll att göra de här ändringarna och jag sparar pengar och sover bättre samtidigt. Som extra, extra bonus kan jag faktiskt, om jag så vill, byta plattform från Mac och iOS till, säg, Windows 10 och Windows Phone utan att bli ledsen i ögat.

Till skillnad från iCloud så finns nämligen Plex, OneDrive och Flickr på andra plattformar än enbart iOS och OS X.  Jo, jag vet att du kan få iCloud Drive på Windows men så vansinnigt användbart är det inte…

… undrar varför.

 © 2021 Omsoc Publishing AB