2016-08-27
Krönika

xMac

I veckans samtal med min gode vän Fredrik diskuterade vi bland annat mina datorfunderingar. Läsare som hängt med ett tag vet att jag brukar få någon sorts infall 1-2 gånger om året och vilja förändra min datormiljö hemma. Tidigare har detta mest drivits av en nyfikenhet för “den andra sidan” men på senare tid har jag allvarligt börjat fundera på framtiden för Mac:ens plats i mitt hemmakontor.

Min Mac mini hemma är min primära arbetsdator när jag exempelvis skriver, meckar med bilder, hackar Linux eller gör något annat. Den har en core i5:a på 2,5GHz, 16GB RAM och en snabb SSD-disk och driver två 24-tumsskärmar från Dell utan större problem. Kort sagt – en helt okej dator – inte rappast i världen men helt okej. Maskinen är från 2012 och under veckan började  jag fundera på vad jag ska ersätta den med den dag den är för långsam eller kanske går sönder.

För några år sedan hade Apple gott om bra alternativ. Numera är situationen en annan – vi har färre val när det gäller Macintosh-datorer. Som Marco Arment (ungefär) sa i det senaste avsnittet av ATP: Apple verkar tro att fler färger innebär fler valmöjligheter.

Vad ska man då köpa? Jag vill ha en stationär maskin, gärna till ett vettigt pris. Det utelämnar alla former av bärbara Mac-datorer. Kvar finns då Mac mini, iMac eller Mac Pro. Den sistnämnda är för gammal, för dyr och det går inte att motivera att köpa en sån maskin hem för 33000 kronor och uppåt.

Mac mini? Kostar från 5500 kronor men ska man ha en vettig konfiguration så tittar man snarare på en prislapp på 12000 kronor för en konfiguration med 16GB RAM och 256GB flash-lagring. Ingen Mac mini är värd de pengarna.

iMac? Njaaa… jag gillar iMac. De är fina. Men jag vill inte bli fastlåst vid att datorn och skärmen sitter ihop. Ska man dessutom köpa en 27″-modell med 16GB RAM och 256GB flashlagring så landar man på 24400 kronor. Minst.

Det jag egentligen letar efter är xMac – datormodellen som inte finns, och som troligen aldrig kommer att finnas. Det är nutidens 1,6GHz-modell av PowerMac G5, om man ska dra några paralleller. Inte snabbast i produktfamiljen, men ändå respektabelt snabb.

Det finns sorgligt nog då endast tre alternativ som egentligen utgår från samma plattform: att
köpa en PC och sen…

a) Bygga en hackintosh
b) Köra Linux
c) Köra Windows 10.

Alternativ A är kul tills Apple släpper nästa uppgradering av operativsystemet, eller så länge man kan vara säker på att alla drivrutiner fungerar.

Alternativ B har jag testat tidigare och det fungerar faktiskt överraskande bra. Jag trivs med Linux på mina servrar så att köra det på heltid på skrivbordet är inget jag direkt kräks över, men man får också
offra mycket i form av vettiga applikationer till förmån för mindre vettiga lösningar i vissa fall. Linux är, som Jamie Zawinsky brukade säga, bara gratis om din tid inte har något värde.

Alternativ C är väl det som under många år känts mest motbjudande överlag men ju mer jag använder Windows 10 ju mer gillar jag det. Det är mer visuellt tilltalande än någon annan version av Windows (vilket i sig inte säger så mycket) men det finns mycket att gilla här, och till skillnad från det allt mer av finesser och funktioner överlastade OS X så känns Windows 10 ganska “rent”.

Jag har ingen aning om var jag kommer att landa men “risken” är väl att jag kommer skaffa mig en PC och ta det därifrån. Jag kommer fortsätta köra Mac på jobbet varje dag ändå, men i hemmakontoret är det långt ifrån spikat vad framtiden kommer att innehålla.© 2021 Omsoc Publishing AB