2016-08-30
Test

UniFi Switch 8

Switchar är ju inget unikt egentligen. I princip varenda företag med någon form av nätverksprodukter erbjuder switchar och Ubiquiti vill givetvis inte vara sämre.

Företaget har flera olika sorters switchar i sitt sortiment men den serie som är mest intressant för hemmapulare eller de med ett mindre eller större kontor är deras UniFi-modeller som finns i fyra utföranden: åtta, 16, 24 eller 48 portar, alla med minst två SFP-portar för fiberanslutning och stöd för strömmatning till trådlösa accesspunkter via PoE. Samtliga modeller kör samma programvara och har samma integration med Ubiquitis UniFi-kontroller som man kan ladda ner gratis på företagets hemsida. Samma kontroller kan man också hantera företagets accesspunkter från, vilket jag tidigare skrivit om i detta test.

Det trevliga med den integrationen är att du i takt med att du växer ditt UniFi-system kan kontrollera brandvägg, switchar, trådlösa accesspunkter och andra UniFi-produkter från en och samma punkt och dessutom få fram enormt bra statistik och information om vad som händer i ditt nätverk.

Installationen av denna switch är egentligen inte särskilt dramatisk – koppla in den i ditt lokala nätverk och slå på strömmen. Sen väntar man en 30-45 sekunder och switchen dyker upp i din UniFi-kontroller varvid man inlemmar den i sitt befintliga system och efter ytterligare någon minut kan man sen börja konfigurera switchen.  Från kontrollpanelen kan man exempelvis ställa in vilka portar som ska ha PoE-matning (totalt 150 watt kan skickas ut fördelat på samtliga portar), vilka VLAN som switchen ska hantera, uppgradering av firmware och så vidare.

Det finns ett par detaljer runt själva portarna som är värda att ta upp. När jag försökte koppla ihop en Cisco-switch med gigabitportar med UniFi Switch 8 klarade de två inte av att automagiskt känna av vilken länkhastighet som skulle gälla varvid den ställdes ner till 100/100 Mbit. Kopplade jag däremot in Cisco-switchen till min HP ProCurve 1810-24 så pratade de glatt i 1Gbit/s med varandra. Att två switchar av olika märke inte alltid “kommer överrens” är inte underligt på något sätt, och min HP ProCurve klarade utan problem av att koppla ihop sig med UniFi Switch 8 och få korrekt hastighet.

Den andra detaljen är något som inte alla switchtillverkare bryr sig om. Säg att du köper en switch från exempelvis D-Link eller Netgear, så kommer du se att den kanske har åtta eller 16 portar och två SFP-platser. Det är inte ovanligt att de två SFP-platserna i själva verket använder samma nätverksport som port 7-8 eller 15-16 på switchen vilket i praktiken innebär att du inte kan använda åtta ethernet-portar och två SFP-uttag samtidigt.  Detta fungerar däremot ypperligt med UniFi Switch 8 som trots sitt namn i praktiken har tio portar och inte åtta och via SFP och fiber kopplade jag ihop UniFi Switch 8 med min HP ProCurve-switch utan minsta problem.

UniFi Switch 8 har en lustig egenskap som kan vara missvisande. Om man har flera switchar i ett nätverk så kommer samtliga nätverksenheters MAC-addresser att identifieras som en enhet som är ansluten till UniFi Switch 8. I mitt fall hade jag enligt kontrollpanelen över 40 enheter anslutna till en switch med tio portar. Givetvis kan man ha 40 enheter kopplade till en switch med tio portar om man har många trådlösa enheter som kommunicerar med omvärlden via ett WiFi-nätverk som går genom UniFi-switchen, men det hade varit intressant om det hade gått att urskilja vilka enheters data som faktiskt går genom switchen i fråga, exempelvis om programvaran i kontrollpanelen kunde jämföra vilka MAC-adresser som är anslutna till WiFi-basstationerna och till switchen. En sak jag också saknar är att kunna rackmontera switchen. Det medföljer fästen men dessa är gjorda för att skruva upp switchen på väggen eller under en bordsskiva. Det går säkert att hitta andra fästen till andra switchar och helt enkelt “låna” dem men Ubiqiti kunde gott ha inkluderat fästen för rackmontering i kartongen.

Tumme upp

Detta är sina ytterst få tillkortakommanden till trots en väldigt trevlig switch. Den är fläktlös, har PoE-matning på upp till 150 watt, bra integration med UniFi-kontrollpanelen, är fin att titta på och bara fungerar. Ett stort plus är också det faktum att de två SFP-portarna inte “stjäl” två ethernetuttag.

Prislappen ligger på runt 2500 kronor inklusive moms vilket kan låta dyrt men som en stor tänkare en gång sade: buy quality, cry once.© 2021 Omsoc Publishing AB