2016-09-26
Krönika

Från Mac till Windows 10

Jag har ju i en och annan krönika här på Macpro funderat över vilken Mac jag ska välja den dagen min Mac mini blev för gammal, eller gick sönder.

Man kan säga att jag gick händelserna i förväg den senaste helgen. Ett trevligt bud på min Mac mini senare (2012 års modeller är sjukt eftertraktade visar det sig) så sitter jag nu óch skriver detta på en Lenovo T440s med en 2,69GHz Core i7-processor, 12GB RAM och 512GB SSD-hårddisk.

En PC?  Hos typen som har drivit en Macblogg i snart 13 år?  Jo, det blev liksom så. Åtminstone tills vidare – jag vet inte hur Apples kommande sortiment av datorer ser ut, och jag vet inte när Apple kommer få ordning på macOS Sierra men förhoppningsvis sammanfaller lanseringen av nya datorer med att macOS Sierra slutar bete sig som Windows Vista då de nya Mac-datorer som Apple lanserar sannolikt inte kommer kunna köra OS X 10.11 “El Capitan”.  Att kunna sälja en över fyra år gammal Mac till helt okej pengar är en anledning så god som någon för att göra den affären, i synnerhet nu när det kan lanseras nya Mac-modeller vilken dag/vecka/månad/etc som helst nu.

Operativsystemet min nya Lenovo kör heter för övrigt Windows 10 Professional och det finns en hel del saker att säga om det.

Först och främst ska det sägas att jag har övervägt det här bytet ett tag. Jag anser att som datanörd ska man testa olika plattformar, operativsystem, datormodeller, och så vidare, precis som att musiker ska testa att spela andra former av musik än enbart den stil de är mest hemma med. Det utmanar och är utvecklande på en och samma gång.

Jag tror för egen del att utvecklingen mot detta byte påbörjades när jag bröt mig loss från Apple Music och iCloud Drive – jag insåg nämligen då att jag i fortsättningen kunde arbeta med mina bilder, synkronisera mina dokument och konsumera mina media på i princip vilken dator- eller mobilplattform jag ville.

Gamla vanor sitter dock i hårt. Jag har efter några dagar ännu inte kommit överrens med Windows 10 hur muspekaren uppför sig exempelvis när man ska markera text i ett dokument. macOS Sierra har en väldigt förfinad och precis hantering av muspekaren medan Windows 10 är lite mer muspekarens motsvarighet till en Lada eller Trabant om macOS Sierras dito är en Volvo, om man ska göra jämförelser inom bilvärlden. Windows 10:s muspekare hamnar absolut där du vill ha den, inget snack om det, men jag saknar den känslan som macOS Sierra erbjuder.

En annan sak jag har svårt att komma överrens med är hur fokus hanteras när man klickar på ett fönster. I macOS Sierra klickar man i princip var som helst på fönstret och fokuset läggs på textinmatningsfältet, om något sådant finns. I Windows 10 måste man klicka på textinmatningsfältet, vilket jag har missat både en och fem gånger så här långt.  Kanske finns det någon tweak som fixar det?

Windows 10 har fått en hel del skit för att det inte finns så många bra applikationer för operativsystemet. Det finns, givetvis, en hel dröööös med gamla applikationer för Windows som fungerar även med Windows 10, frågan är bara hur djupt man är beredd att sjunka.

En sak som för övrigt slog mig är hur man som Windows-användare blir närmast dränkt av bannerannonser i princip överallt när man ska leta fram, ladda ned och installera en applikation utanför Microofts egna applikationsbutik. Till och med i Skype så visas det stora blaffiga bannerannonser som man tack och lov kan slå av med lite pillande i en konfigurationsfil.

Microsofts applikationsbutik, Windows App Store, är nämligen inte alls oäven. Den har en hel del intressanta applikationer och hel hel del dynga, precis som Mac App Store eller Google Play. Något som Mac App Store inte har är pärlor som Plex, Tweetium eller varför inte Netflix. I Apples värld förutsätts man använda webbläsaren mycket mer medan man i Windows 10 faktiskt får vettiga applikationer för fler och fler tjänster och funktioner och det är åtminstone jag tacksam över då Safari i macOS Sierra inte är att betrakta som särskilt stabilt.

Ja, man kan köra Chrome eller någon annan webbläsare i macOS Sierra men då jag alltid varit Safari-användare sedan den dag webbläsaren lanserades så har jag hållit fast vid den i alla år – kanske lite för länge om sanningen ska fram.

Webbläsaren Edge har blivit ganska utskrattad men i och med Windows 10 Millennium Anniversary Update så har den blivit bättre och också fått stöd för insticksprogram, något man gärna använder sig av för att bli av med lite bannerannonser. I övrigt gillar jag faktiskt Edge – den känns modern, fräsch och avskalad vilket sällan är fel i min värld.

Jag arbetar mycket i och med något som i Apples värld tycks bli ett allt mer främmande koncept: filservrar. Hemma har jag drygt 15 terabyte lagringsyta för servrar, media, dokument, bilder och annat jag samlat på mig genom åren och att arbeta med dessa nätverksvolymer under OS X eller, numera, macOS Sierra, är en mardröm jämfört med att göra det i Windows 10. Då ska jag tillägga att mina filservrar inte kör Windows Server utan FreeNAS som bygger på FreeBSD, vilket även OS X och senare macOS Sierra också delvis gör. Man kan ju i sitt stilla sinne fundera på varför gänget bakom FreeNAS, som för övrigt leds av Jordan Hubbard som är en av skaparna av FreeBSD och som under många år jobbade på Apple, lyckas med att utveckla ett operativsystem för filservrar när Apple inte ens klarar av att utveckla ett stabilt stöd för filservrar i Findern.

Vad saknar jag då?  Jag har hittat en riktigt trevlig Markdown-editor i Haroopad, en riktigt trevlig SSH-klient i klassiska PuTTY och mina lösenord som jag på iOS och OS X hanterar i applikationen pwSafe (och synkroniserar via Dropbox) kan jag öppna i applikationen Password Safe på min PC.  Det jag saknar just nu är en applikation som iPhoto fast för Windows.  Det finns alternativ, givetvis, och jag är inte beredd att sätta igång och tanka ner alla mina ~40000 bilder från Flickr ännu för att testa de olika alternativ som finns men inom kort lär jag nog göra det.

Jag saknar Pixelmator, men lyckligtvis finns det ett alternativ som heter Photoshop som, trots sin betydligt saftigare prislapp, får anses vara det självklara alternativet för de som kör Windows 10. Jag saknar Messages – många i min omgivning använder sig av Messages eller iMessage för att kommunicera med mig. Om jag lyckas få över dem på Facebook Messenger eller Skype återstår att se men jag gissar att de som skickar meddelanden till mig kan vänta lite på ett svar eller, om det är brådskande, kanske till och med kan ringa mig direkt istället.

Efter några dagar med Windows 10 så har jag dock insett något viktigt: när jag sätter mig med min Lenovo i knät eller på skrivbordet så jobbar jag. När jag har jobbat klart så går jag från datorn och ägnar mig åt något annat. När jag sitter med min Macbook Pro i knät eller satt med vid min Mac mini på skrivbordet så kunde jag ägna timmar åt att bara sätta där och fördriva tid på ingenting.

Denna insikt fick mig att dra mig till minnes en passage ur boken Insanely Great av Steven Levy där han berättar historien om hur Macintosh utvecklades och, händelsevis, var den boken som först gjorde mig intresserad av Mac-plattformen. I boken beskriver han hur lärare på universitet och högskolor förfärades över hur elever som skrev uppsatser och specialarbeten på en Macintosh lämnade in snygga men inte sällan slarvigt skrivna alster medan de som använde en PC kanske inte lämnade in de snyggaste läxuppgifterna men det låg ofta mer fokus på det faktiska resultatet än dess utseende.

Jag föredrar substans framför yta, och det är därför inte så lite ironiskt att jag efter femton år med Macintosh är som mest produktiv i Windows 10.  Jag kommer inte ge upp Macintosh helt, det är trots allt en stor del av mitt arbete till vardags, men som macOS Sierra ser ut numera så känns det som att Apple bytt bort produktivitetshöjande funktioner till förmån för ögongodis och “fräcka funktioner” som laserstrålar i Messages.© 2021 Omsoc Publishing AB