2016-10-13
Krönika

Google Pixel och framtiden för Android

Först var det Android. Sen köptes Android av Google som snabbt stöpte om operativsystemet med iOS som förebild och hela helvetet brakade därefter löst. Android-fansen kanske har en annan syn på Androids historia så här långt, och med uttrycket “brakade hela helvetet löst” menar jag att Googles försök att med MS-DOS och senare Windows som förebild bli standardoperativsystemet för smarta mobiltelefoner har misslyckats totalt.

En PC är en PC är en PC, oavsett om det står Dell, HP eller Lenovo på den. En Androidtelefon är inte nödvändigtvis kompatibel med en annan Android-telefon; du kan inte bara ladda ner “Android” och installera på din telefon hur som helst, operativsystemet måste anpassas för respektive telefonmodell och med tanke på att det finns ganska många företag som tillverkar telefoner för Android, och att de flesta av de företagen dessutom anpassar Android efter eget huvud med egna applikationer och annat så är den oerhörda fragmenteringen av Android-telefoner Googles egna fel.

De trodde att de kunde lita på telefontillverkarnas goda vilja, men har sannolikt insett att de gör precis vad de vill, för de kan det. Google hade kunnat styra hårdvaruspecifikationerna mycket hårdare, men de lät bli.

Med Pixel tror jag Google har för avsikt att förändra detta. Telefonen bygger inte på samma operativsystem som andra telefoner, och även om Google bedyrar att de kommer att uppdatera Android i samma takt som Pixel så tror jag att det är en tidsfråga innan Pixel blir bolagets huvudsakliga plattform för telefoner och surfplattor där Google äger hårdvaran och mjukvaran och har större kontroll över båda.

Låter det bekant?

Frågan är snarare vilket bolag som ska forka Android och utveckla det vidare. Samsung är väl den mest sannolika kandidaten i det avseendet, och med det företagets rykte så lär de knappast dela med sig av den kod de utvecklar i framtidens “Android”.

Är man ute efter en telefon från Google så är det Pixel som gäller.© 2021 Omsoc Publishing AB