2016-10-23
Krönika

Nästa vecka pratar ingen om iPad Pro

Det sitter sannolikt en och annan i Cupertino och sliter sitt hår över varför iPad inte säljer bättre än vad den gör. Istället för att anpassa iPad så den blir mer datorlik och samtidigt sänka priserna, vad gör då Apple?  De lanserar en stor och dyr iPad som också har den lilla egenheten att vara så vansinnigt snabb så den slår Apples egna Macbook på fingrarna. Schyssta prestanda är givetvis ballt, men man ska få ner kusarna i backen också, för att prata bilspråk för ett ögonblick.  Vilka applikationer på iOS drar faktiskt nytta av den oerhört snabba processorn i iPad Pro?

iPad Pro tycks nämligen vara Apples svar på de belackare som undertecknad som tycker att det är svårt, eller omöjligt, att få något gjort på en iPad annat än att läsa, surfa, twittra och kanske skriva något mail utöver att se på film och hänga på Facebook.

För mig är dock iPad Pro, bortsett från det faktum att hårdvaran ser imponerande ut, ännu ett steg i fel riktning. Tim Cook har beskrivit iPad Pro som en del av vad han kallat framtidens datorer, men att använda ett datorliknande verktyg under en längre period kräver att den faktiskt går att använda under just en längre period.

Ponera att du sitter med en iPad Pro, indockad i ett tangentbord med plattan i knät, och skriver. Sen vill du göra en ändring, byta programvara eller göra något annat som inte går att göra med ett kortkommando på tangentbordet (vilket i ärlighetens namn är ganska mycket). På en vanlig notebook-dator eller stationär dito gör man det enkelt med en pekplatta eller en mus, men på en iPad måste man göra det med fingret.

Det innebär inte bara att man får ett onaturligt avbrott i processen utan också en ergonomisk mardröm. Redan innan iPad Pro har många med mig ställt frågan hur nacke och axlar ska klara av att sitta hukade över en iPad i timme efter timme och ska man se till mina egna döttrar som tidigare använt iPad dagligen i skolan så var resultatet inte särskilt lovande – de klagade regelbundet på att de är stela i nacke och axlar efter att ha suttit med sina iPad:s under längre stunder.

Det handlar som sagt inte om iPad:ens fantastiska tekniska egenskaper utan det handlar om att den, om den ska användas för att skapa något, inte är kompatibel med den mänskliga kroppen under en längre period. För en illustratör som kan lägga upp en iPad Pro på ett särskilt vinklat skissbord fungerar säkert iPad Pro som ett verktyg men för gemene man är jag oerhört skeptisk till att göra andra former av kreativt arbete på den.

För att iPad ska bli modellen för hur vi arbetar med datorer i framtiden krävs ett styrdon och att iOS designas om för att stödja en muspekare. Precis som att röstkommandon via Siri, för att ge användaren en snabbare och smidigare kontroll över sin iPad, är en cool idé är det i praktiken omöjligt att arbeta med i en kontorsmiljö, och om det är ett område där Apple vill (och sannolikt kommer) växa så är det hos företagskunderna där samarbetet med IBM börjar bära frukt på många områden.

Produkten iPad (oavsett storlek) är det ju inget fel på – det är marknadens bästa och mest kompetenta surfplatta, men den är som jag tidigare tjatat om inte gjord för regelrätt arbete utan för konsumtion – det är som att Apple vill att vi ska använda den på ett sätt som inte är naturligt för oss för att det är elegantare att göra det med fingertopparna snarare än ett regelrätt pekdon a’la Surface-datorernas styrplatta.

Försäljningen av iPad har ökat en aning tack vare de två storlekarna på iPad Pro, det råder det ingen tvekan om, men jag tror att försäljningsökningen är tillfällig och att Tim Cooks stora vision om hur iPad är framtidens dator för Apple kommer få sig ännu en törn när Apple lanserar nya Mac-datorer nästa vecka, datorer som lär sälja som isglass i Sahara.© 2021 Omsoc Publishing AB