2016-10-23
Test

Microsoft Lumia 950XL – det räcker inte med två spelare på mobilmarknaden

Ars Technica:

A few days ago, BlackBerry CEO John Chen strongly implied that Android was the future of the company’s phones—he didn’t say BlackBerry 10 was finished, but future phones from the company are much more likely to resemble the not-entirely-awful BlackBerry Priv. Last week, Microsoft announced that Lumia sales had taken a big year-over-year tumble, and for the last year the company has been busy getting its software onto competing platforms while Windows Phone loyalists wait for a software update that seems like it will never come.

Citatet ovan är från februari i år och så här i slutet på oktober kan man ju ställa sig frågan: finns det i praktiken endast två plattformar för mobiltelefoner?  Med ett Samsung som, åtminstone tillfälligt, är på fallrepet och med ett Google som tagit tillbaka initiativet genom Pixel, deras nya familj av mobiltelefoner, så tycks det som att det är iOS och Android (i någon form) som förblir de två starkaste, och kanske enda, spelarna.

Men måste det vara så?

I början på detta år testade jag Lumia 950, alltså denna telefons lillebror, och gillade den skarpt:

Jag gillar Lumia 950. Som vanligt, för en Appletorsk som undertecknad. finns ett och annat frågetecken runt hur man migrerar från iMessage och iCloud Drive till Skype och OneDrive, hur gör man med musiken man har i Apple Music och iTunes Match, och så vidare.

Applikationsutbudet kan bara bli bättre (vilket det gradvis blivit under det senaste halvåret), och Microsoft till skillnad från Apple, ser till att ha en god relation till sina utvecklare, så ribban för en smidig övergång blir fortsatt allt lägre och med tanke på att iOS och iPhone visserligen fortsätter sälja bra men kanske har blivit lite för bekväma och självgoda för sitt eget bästa är det kanske dags för fler än mig att testa en Lumia 950. Bara en sådan sak som den betydligt bättre ljudkvaliteten i Lumia 950 vid vanliga röstsamtal jämfört med röstsamtal med samma abonnemang i en iPhone 6s kan bli något av en chock för en och annan.

Jag tror ni kommer gilla den.

Inte för att det inte fanns problem. Telefonen blev varm. Webbläsaren Edge var inget vidare på att hantera webbsidor med många JavaScript och och en annan övrig funktion behövde det putsas lite på. Nu, drygt tio månader senare, sitter jag och kör Windows 10 på en Thinkpad istället för en Mac och jag tänkte att det också var dags att se om Windows 10 i mobilen har mognat mer jämfört med i början på året när produkten var ny.

Bilden ovan är tagen med min iPhone 6s och jag har använt HDR för att ta en bild under ganska mörka förhållanden.

Här samma motiv tagen med Lumia 950XL och med HDR aktiverat:

Det är svårt att få till samma vinkel med båda telefonerna men i mina ögon har bilden tagen med Lumia 950XL mer lyster än den som är tagen med iPhone 6s. I övrigt är bildkvaliteten i båda fallen riktigt, riktigt bra.

Syftet med övningen ovan är att visa att en av de vanligaste användningsområdena för våra smarta mobiltelefoner, vid sidan av att ringa, skicka textmeddelanden och kolla Facebook, är ju att ta bilder och ovan syns ju att Lumia 950 XL-kameran (och även lillebror Lumia 950) är oerhört trevlig, och snabb, att ta bilder med.

Lumia 950XL har en 20-megapixel-kamera och en 1/2.4 tums bildsensor, att jämföra med iPhone 6s 12-megapixel-kamera och en bildsensor på 1/3 tum. Lumia 950 XL har också 32 gigabyte lagring som kan utökas med ett Micro-SD-kort, vilket lär behövas då Lumia 950XL precis som iPhone 6s kan filma i 4K.

Det är ganska kul att gå tillbaka till ett test man själv gjort drygt 10 månader tidigare och utvärdera saker som exempelvis applikationsutbud. När jag på min iPhone 6s har färre applikationer än någonsin kan det givetvis vara en god ide att fundera över applikationsutbudet för Windows 10 i en mobiltelefon – hur stort “problem” är det egentligen?

Efter att ha använt telefonen i ett antal veckor så kan jag ärligt säga att den enda applikation jag saknar är en applikation för min bank. Något jag som bekant genomgått sedan mitt test av Lumia 950 är att bryta mig loss från iCloud och Apple Music varför mina bilder numera lagras hos Flickr och på min OneDrive, och min musik ligger på min Plex-server som jag via PlexPass kan synkronisera ner till telefonen, oavsett vilken mobilplattform jag använder.

Det, mina vänner, är frihet.

Den enda smolk i bägaren som står att finna är väl att Microsoft inte erbjuder obegränsad (eller åtminstone kraftigt utökad) lagring i OneDrive för sina Lumia-kunder, som Google gör med användarna av Pixel. Det hade varit klädsamt om Microsoft bjussat på den möjligheten – nu är man begränsad till fem gigabyte precis som hos Apple.

Man kan, på tal om media och sådant, också fundera på batteritiden i en Lumia 950 XL. En iPhone 6s har man, realistiskt, en passningstid på maximalt två dygn om man inte sätter telefonen i totalt offline-läge det vill säga. Passningstiden hos en Lumia 950XL är tolv dagar, och den maximala samtalstiden är 25 timmar över 2G och 19 timmar över 3G, enligt Microsoft.

En iPhone 6s Plus, som med sin större storlek är en mer rättvis jämförelse med den 5,7-tum stora Lumia 950 XL, har en maximal samtalstid på 24 timmar över 3G, enligt Apple, och en passningstid på upp till två veckor, enligt Apple, men det förutsätter att ingen datatrafik förekommer över huvud taget för att man ska komma upp i de siffrorna. De tolv dagarna Microsoft utlovar anser jag stämmer bra, och den tidsperioden uppnåddes i mina egna tester med alla former av datatrafik påslaget och med exempelvis regelbundet mottagande av e-post medelst push från min Exchange-server.

Apple har å sin sida via i iOS möjligheten att slå av en alla former av funktioner som drar mycket ström ur batteriet vilket är smart men om jag skulle tvingas välja en telefon att ta med på en långresa där jag inte visste när jag skulle få ladda telefonen igen hade det varit Lumia 950 XL. Som en bonus kan man också byta batteri i en Lumia så är man osäker på när nästa eluttag dyker upp kan man ju faktiskt ha med sig ett extra batteri i fickan…

SummeringDet är svårt att inte gilla Lumia 950XL.  Ljudkvaliteten är, precis som i lillebrorsan Lumia 950, överlägsen den i iPhone 6s. Täckningen likaså – jag har betydligt bättre dito där jag bor jämfört med samma operatör och simkort i min iPhone 6s. Visst är applikationsutbudet mindre än det för iOS, men för egen del blir det en allt mindre viktig faktor när jag tittar på mobiltelefoner och sanning att säga så tror jag att min iPhone 6s blir den sista iPhone jag köper. Nästa köp kan bli en Pixel, eller en OnePlus 3, eller så blir det en Lumia 950XL eller dess efterträdare (om det kommer någon, det vill säga). Den allmänna dödsdomen över Microsofts mobiltelefonutbud landade redan innan sommaren men jag är skeptisk och tror att Microsoft kommer köra vidare med detta koncept. Dockningsstationen till Lumia 950XL (fungerar även med Lumia 950) är som jag nämnt tidigare oerhört smart och kul att arbeta med. Det är ingen fullständig ersättare till en PC med Windows 10 men man kommer väldigt långt med en remote desktop-session och en virtuell Windows 10-maskin.

Det tål  onekligen att tänkas på, i synnerhet med tanke på att en Lumia 950XL numera kostar drygt 3500 kronor inklusive moms. Det är mycket telefon för pengarna det.

Det behövs en tredje spelare på mobilmarknaden och den spelaren måste vara Microsoft. Det finns inget annat företag som har de muskler som krävs för att erbjuda den nivå av kvalitet som Microsoft erbjuder utöver Apple och Google.

 © 2021 Omsoc Publishing AB