2016-10-24
Retro

För 15 år sedan: Hej, iPod

Undertecknad, för två år sedan:

Då och då tar jag fram min gamla iPod. Då pratar jag inte en iPod mini, iPod nano eller iPod touch utan orginalmodellen från 2001.

Eller i mitt fall, i mitten av år 2002.

Fem gigabyte lagringsyta, eller som Apple hellre beskrev det: “1000 låtar i din ficka“.

Jag hade hört talas om iPod, och det hade många, men det var få som faktiskt hade sett en på riktigt. Den såldes till en början inte i Sverige och när den väl nådde hit var prislappen givetvis vansinnigt hög, cirka 5500 kronor vilket 2001 – 2002 var rätt mycket pengar för en MP3-spelare.

När Apple flög över mig för att vara med på det som visade sig vara lanseringen av Xserve i maj 2002 såg jag på planet från London till San Francisco en kvinna satt och sov i sin stol. Hon hade filt ovanpå sig och ovanpå filten låg en iPod. Det var första gången jag hade sett en iPod på riktigt och något sade mig att detta var något speciellt, att en iPod var något man nog skulle vija ha. Som med många andra Apple-produkter då som nu fanns det ingen särskilt rationell tanke bakom detta ha-begär.

Det var ett tag sedan jag kände den typen av ha-begär när det gäller Apples produkter. Kanske blir det ändring på det denna vecka?© 2021 Omsoc Publishing AB