2016-10-28
Krönika

Vad har Mac för framtid hos Apple?

Tim Cook:

“I think if you’re looking at a PC, why would you buy a PC anymore? No really, why would you buy one?”

Efter gårdagkvällens presentation så är det nog fler än undertecknad som är en aning förvirrad. Och besviken. Vi har fått tre nya bärbara datorer presenterade för oss, där den billigaste maskinen saknar Apples stora nyhet, Touch Bar, börjar på strax under 17000 kronor inklusive moms. Det är 13-tumsmodellen det, som också säljs med Touch Bar och då börjar priset på 20595 kronor inklusive moms. Grundmodellen om man vill ha den större 15-tumsmodellen börjar på 26996 kronor, och roar man sig att konfigurera upp en sådan maskin med den värsta processorn, största lagringsmöjligheten (två terabyte flashminne, vilket Apple tar ytterligare 13200 kronor för) så landar man på totalt 47995 kronor.  Kanske är det värt det, med tanke på hur ofta Apple tenderar att faktiskt uppdatera sina datorer nu för tiden, men å andra sidan – man kan få ett par-tre datorer för samma pengar, eller en bättre begagnad bil om man letar Riktigt Jävla Noga (™).

Elva-tums Macbook Air fick stryka på foten – gissningsvis stjäl den kunder från 12-tums Macbook eftersom 13-tums Macbook Air, fortfarande i mitt tycke en av de bästa bärbara datorer som någonsin gjorts, fortfarande säljs. Hade vi pratat Apple för några år sedan hade man nästan kunnat räkna med att även den uppgraderats eller ersatts med annat vid ett senare tillfälle, men numera kan man mest vara säker på att 13-tums Macbook Air, tillsammans med de gamla 13- och 15-tums Macbook Pro, finns kvar för att dölja det faktum att Apples bärbara sortiment annars hade gått från 10995 kronor för den enklaste modellen av en 13-tums Macbook Air, till Macbook som börjar på 14495 till 13-tums Macbook Pro som alltså börjar på 16995 kronor.

Darth Pro

Ska man köpa Mac Pro ska man varken vara känslig för höga priser eller nostalgi. En titt på Apples produktsida (som till skillnad från datorns hjälpsidor på Apples supportsajt inte arkiverats) så refereras det till Aperture 3, en programvara som Apple slutade sälja för över två år sedan:

Vi kanske skulle döpa om Mac Pro till Darth Pro? Ett skinande skal som andas kraft men som egentligen är ganska död på insidan. Apples strategi tycks vara att inte bry sig om att maskinen finns – att tiga ihjäl den och sedan kan de stå på nästa presentation och mena att ingen köpte Mac Pro längre utan man kan gott köpa sig en Macbook Pro eller en iMac om man exempelvis arbetar som utvecklare.

Vilken är datorn för en proffsanvändare egentligen, om man vill köra OS X macOS?   Kan jag som IT-ansvarig försvara en prislapp på närmare 21000 kronor för en 13-tums Macbook Pro utan ett fullgott tangentbord när vi kan köpa två fullsmetade Lenovo Thinkpad T440S för samma pengar? macOS må vara ett bra operativsystem, men det finns gränser även där. Man kan givetvis hävda att det är därför de äldre maskinerna finns kvar  med sin mindre smärtsamma prislapp, men då tar jag på mig IT-ansvarshatten igen och frågar: ska vi lägga ganska ordentliga pengar på en gammal produkt?

Köp inte

Jeff Johnson:

Apple was famous for their ecosystem integration. But out of the box you can’t plug a new iPhone into a new MacBook Pro. Absurd.

Det företag som står och betalar 30-40000 kronor för en Mac Pro som den säljs idag har ett stort kollektivt hål i huvudet. Det företag som köper in nya Macbook Pro till sina anställda kan jag ärligt säga att jag inte har allt för mycket hopp om heller – inte bara för att det är en oerhört dyr, första generationens produkt utan också för att det företag som erbjuder minsta lilla ergonomi till sina användare kommer att få lägga en mindre förmögenhet på donglar och adapters för att ansluta diverse tillbehör.

Apple har alltid arbetat med en blandning av arrogans och oerhört stor kreativitet. De har tagit fram produkter som de ofta hävdat varit så kreativa så kunderna har inte vetat att de velat köpa en förrän Apple släppte den. Nu känns det som att något har gått överstyr hos Apple – när det gäller donglar och adapters så tittade jag i en skrivbordslåda hemma igår kväll och räknade till 22 olika vita donglar och adapters för diverse olika bärbara datorer och iPad:s som Apple sålt genom åren.

När produkterna försvinner ut genom dörren så blir donglarna ofta kvar för man tänker att de nog kommer fungera med nästa produkt man köper. Nu har Apple alltså fimpat Thunderbolt 2 (och därmed mini DisplayPort), USB 3.0, Magsafe-anslutningen, HDMI och SD-kortsläsaren till förmån, i fallet med 15-tums Macbook Pro, för fyra (4) USB-c-anslutningar som visserligen kan prata Thunderbolt 3 och en rad annat roligt men åter igen – räkna med att spendera en tusenlapp på ett par donglar och ska du koppla in fler än tre tillbehör så bör du budgetera för en USB-C-hubb också eftersom den fjärde USB-C-porten i din nya Macbook Pro används för att ladda datorn.

Att ignorera att vi som användare ska kasta bort en investering i minst sagt kostsamma donglar (gigabit ethernet via Thunderbolt var inte gratis kan jag meddela…) för att Apple ska kunna göra en lite tunnare Macbook Pro känns arrogant och, ärligt talat, onödigt. Att strunta att i att så mycket som ens nämna Mac mini, iMac eller Mac Pro är att hälla sillrens i ansiktet på alla användare, proffs som hemanvändare, som finns där ute och precis som mig satt och tänkte beställa en ny Mac igår kväll.

Peter Kirn:

It was really hard for me to watch Apple’s “Hello Again” event today.

Understanding history is important – to a point. But Apple’s obsessive naval gazing in the Mac event today speaks volumes. This is a company with no real vision for what its most creative users actually do with their most advanced machines. So, instead, they look into the past.

Jag kan inte dra någon annan slutsats än att Apple totalt tappat greppet om sina Mac-produkter och man kan undra hur snacket gick runt konferensbordet när de skulle bestämma prislappen på datorn som exempelvis iOS-utvecklare runt om i världen gärna hade köpt för att kunna arbeta mer effektivt. Jag tror att många blev nedslagna och besvikna av det som (inte) presenterades igår.

Jag vet att jag blev det.

Det enda sättet att få Apple att förstå att de är helt fel ute just nu är att hålla igen på inköpen till de faktiskt börjar sälja datorer som folk vill ha och som de faktiskt har råd med. Jag är dock rädd för att Tim Cooks övertygelse om att datorn i den formfaktor som de flesta av oss betraktar som självklar är vad som kommer att driva försäljningssiffrorna för Macintosh ner i backen igen. Det var Mac:en som räddade Apple undan konkurs, och det var Mac:en som var Steve Jobs och Apples stolthet genom alla år, oavsett om den var lysande eller usel.

Tim Cook, tror jag, varken gillar eller förstår Macintosh. För honom är iPad framtiden, och det är inte särskilt svårt att se hur det inte bara rubbar hans omdöme utan också faktiskt bidrar till att fler och fler av oss vänder oss bort från Macintosh och macOS.© 2021 Omsoc Publishing AB