2016-11-05
Test

Elementary OS: som en Mac. Nästan.

Det började med en postning på bloggen för en Linuxdistribution vid namn Elementary OS:

We’ve been getting a ton of traffic at elementary.io and hearing a lot of chatter from Apple users after the underwhelming MacBook Pro event last week—mainly that Apple has abandoned the “Pro” market for which so many of their products are named.

Detta väckte min nyfikenhet. Att Elementary OS kan anses ha tagit inspiration (milt uttryckt) av gränssnittet i OS X råder det väl knappast någon tveksamhet om, men huruvida operativsysystemet, som är baserat på Ubuntu Linux med en helt egen gränssnittsmotor som inte liknar något annat i Linuxvärlden, faktiskt kan vara en fullgod ersättare till OS X tänkte jag reda ut här.

Det finns fortfarande gott om spår från Gnome i form av funktioner och inställningsmöjligheter, men hela tanken med Elementary OS är inte att skapa ännu en överdrivet komplicerad Linuxdistribution utan att ta det hela åt andra hållet: förenkla, förädla och fokusera på minimalism och användbarhet.

Jag kör idag Ubuntu med Gnome som fönsterhanterare och gillar den riktigt mycket. Det är snabbt, snyggt och smart uppbyggt och jag saknar egentligen ingenting bortsett från vissa Windows-baserade applikationer som jag kan köra på en annan maskin, tack och lov. Egentligen borde Elementary OS, ur det perspektivet, vara ointressant för mig just på grund av att jag är nöjd med det jag har, men vore livet som datornörd å andra sidan väldigt trist om man inte ville leta vidare och kanske hitta något som är ännu bättre?

Att installera Elementary OS är som att installera Ubuntu, ungefär. Det beror som sagt på att Elementary OS bygger på Ubuntu så det är inte så underligt. En sak som Elementary OS gör bättre än Ubuntu, oavsett om man kör Gnome eller Unity som fönsterhanterare, är att Elementary OS är oerhört mycket snabbare. Hela tanken med denna Linuxdistribution är nämligen att den ska vara snabb även på äldre PC- och Mac-datorer och så länge du har hårdvara i maskinen som fungerar med Linux så kommer Elementary OS sannolikt kännas snabbare än något annat du kört på den maskinen på några år.

Den första applikation jag kör är Mail. Jo, den heter så. Egentligen är “Mail” e-postklienten Geary och den fungerar och beter sig på exakt samma sätt som Geary, vilket i sig inte är på något sätt otrevligt då Geary faktiskt är oerhört snabb och smidig. Den stödjer Outlook.com, Gmail och några andra tjänster utöver IMAP vilket är jag valt att använda mot min Exchange Server.

Webbläsaren heter Epiphany och är den samma som skickas med Debian-versionen Raspbian som man kör på Raspberry Pi.  Den fungerar bra men är inte överdrivet spektakulär på något annat sätt. Minimalismen slår igenom även här och jag gillar det, men ska man ha lite mer funktioner så rekommenderas som alltid Chromium om man kör Linux.

Ett problem jag har med Elementary OS är att när jag väl installerat, konfigurerat och använt det hela några timmar så slås jag av att projektets webbsida kanske skapar lite fler löften än vad de egentligen kan hålla. Ett exempel är den inbyggda applikationsbutiken där både mjukvarudistribution och uppdateringar hanteras. Inte för alla applikationer du kan tänkas installera, dock, utan enbart för de som du kan ladda ner via just applikationsbutiken. Inget konstigt där, men vad som är konstigt är exempelvis antalet olika terminalapplikationer som man kan installera. Jag orkade inte hålla räkningen men det var för många.

Ett annat huvudbry är att det går att installera applikationer skrivna för fönsterhanteraren KDE, som är Linuxvärldens motsvarighet till att äta rostiga spikar och låtsas gilla det. Jag testade det inte för det var inget jag var intresserad av, men ska man försöka locka till sig Mac-användare som ledsnat på Apple så måste man vara mer konsekvent än man är nu.

Det håller inte riktigt att erbjuda en grunduppsättning applikationer med ett anpassat, och snyggt, utseende och sedan ser resten ut som elände för att man inte kunnat förmå utvecklarna bakom dessa övriga applikationer att göra en anpassning till Elemetary OS.  Att kalla Elementary OS för ett operativsystem är också det att ta i lite väl mycket, men jag förstår samtidigt att man kanske inte vill kalla sig exempelvis “Elementary Linux” och därmed riskera att fastna i det träsk som är olika Linuxdistributioner.

“Lånet”, om vi ska vara snälla, från Apple sitter alltså mest på ytan, och det finns också en och annan bugg som jag inte tror Apple skulle släppt igenom (fast med Apple nu för tiden vet man ju aldrig…). En sådan är valet av språk för tangentbordet – när jag startar Mail och ska konfigurera mitt e-postkonto är tangentbordslayouten tydligt satt till svenska men jag har ändå en engelsk tangentbordslayout när jag matar in mina uppgifter.  En liten sak kanske men ändå – sånt här finlir måste bara fungera.

Elementary OS kan laddas ner gratis eller så betalar du vad du vill betala för att stötta projektet. Jag skickade in en 50-lapp för det tyckte jag utvecklarna kunde få för det hela, för till skillnad från Haiku, som verkligen står och trampar vatten med ett ben just nu, så sker det en snabb och målinriktad utveckling av Elementary OS och det är något som ska premieras och uppmuntras för jag hoppas att den modell som utvecklarna bakom Elementary OS slagit in på blir den dominerande dito för Linuxbaserade operativsystem för skrivbordsdatorer.

Mitt förstaval är fortfarande Gnome baserat på Ubuntu och så kommer det förbli ett bra tag till. Elementary OS är inte som att använda en Mac. Det är nästan som att använda en Mac, åtminstone om man ser till ytan. Det som rör sig under denna yta är dock, på gott och på ont, åtskilliga mil från Apples operativsystem och gillar man den tanken är Elementary OS värt att ta en titt på.© 2021 Omsoc Publishing AB