2016-12-03
Krönika

DN:s version av upphovsrätt

När landets största och mäktigaste dagstidning vill ha en eller flera bilder så tar de vad de vill ha utan att fråga om lov och utan att betala ersättning när så krävs. Tar man däremot bildmaterial eller annat från DN så kommer det kravbrev med A-post från tidningens advokater.

Låter det bisarrt?  Nej, det är precis det som har hänt och när KD-politikern Sara Skyttedal fick se sina semesterbilder från Israel i DN så meddelade DN efter påstötning med krav på ersättning att de minsann hade rätt att ta bilderna utan att betala ut ersättning eftersom Skyttedal och den blivande partiledaren för KD, Ebba Busch Thor, är politiker och DN anser därmed att allt de gör, skriver och fotograferar är i praktiken allmän egendom och kan förfogas som DN anser vara korrekt. DN menade också att eftersom bilderna publicerats på Facebook, i ett privat fotoalbum som inte var offentligt för vem som helst, så gällde inte upphovsrätten.

Man kan tycka vad man vill om KD som parti, Sara Skyttedal som politiker eller bildernas innehåll men om du håller dina bilder kära och inte vill se dem i media är det nog en god ide att antingen inte dela dem alls på sociala medier eller sätta vattenmärke på varenda bild och låsa ner publiceringen så endast din närmaste krets kan se dem.

Sara Skyttedal riskerar att få betala drygt 300000 kronor till DN i rättegångskostnader om hon förlorar och har i skrivande stund fått in närmare 100000 kronor på drygt sju timmar från andra som tycker DN:s beteende är helt uppåt väggarna. Det farligaste med den stundande rättegången är att om DN vinner så sätter det ett prejudikat där vilken publikation som helst i praktiken kan tråla runt på Twitter, Facebook och Instagram och ta vilka bilder de vill och använda dem i princip hur de vill om publikationen i fråga anser att motivet på bilden är att betrakta som en känd person. Kanske slutar det inte där – finns det en byggnad, ett objekt eller annat på bilden så kanske det räcker, vem vet? Få, om ens några, privatpersoner har resurserna att slåss för sina rättigheter i domstol.

DN:s beteende är skrämmande ur flera perspektiv. Inte för att jag tror att de skulle vilja ta texter eller bilder från denna lilla blogg och hänvisa till att jag är någon sorts offentlig person (vilket jag verkligen inte är), men om de verkligen ville så är det inte otroligt att de skulle kunna dra fram det kortet och jag som enskild person skulle inte ha någon som helst möjlighet att stå upp mot DN och försvara det som är mitt.© 2021 Omsoc Publishing AB