2017-01-10
Guide

Installera macOS Sierra på gammal Mac Pro

Om du som jag sitter med en äldre Mac Pro, händelsevis en modell kallad macpro4,1, så har du säkert insett att du inte kan uppgradera operativsystemet till macOS Sierra utan ett eller annat fulhack.

Frukta dock icke – räddningen är nära.

Macpro4,1 och macpro5,1, där den senare är officiellt godkänd för att köra macOS Sierra, är nämligen i princip identiska datorer. Den senare har snabbare processorer och snabbare minnen men arkitekturen i de två maskinerna är den samma i övrigt, varför detta lilla hack är möjligt.

Det är också möjligt att efter en lyckad firmwareuppdatering byta ut processorn och minneskretsarna i din macpro4,1 till snabbare grejer – det rekommenderas dock varmt att du läser på väldigt noga innan du börjar byta processorer i din Mac Pro – Apples sätt att montera dem är givetvis helt ostandard jämfört med resten av branschens dito.

Som vanligt tvår jag mina händer om du råkar förstöra din dator på ett eller annat sätt. Du är härmed varnad.

Steg 1: ladda ned nödvändiga filer

Jag har laddat upp ett arkiv med de filer du behöver här. Det är samma filer som finns här och hos Apple. Du kan givetvis ladda ned dem direkt från sin respektive källa, jag har valt att spara dem här ifall någon vill genomföra denna uppgradering i framtiden när filerna försvunnit från sina orginalkällor. Ni kan tacka mig senare…

Steg 2: slå av System Integrity Protection

OS X 10.11 (El Capitan) introducerade något som kallas System Integrity Protection, SIP, som i praktiken bland annat hindrar användaren från att (råka) köra skadlig kod som ger sig på EFI, Mac:ens motsvarighet till PC:s BIOS. Problemet är ju att den uppgradering vi vill göra måste uppgradera datorns firmware varför skyddet måste slås av. Sitter du med versioner av Mac OS X innan 10.11 så behöver du inte bry dig om detta.

För att slå av System Integrity Protection startar du upp datorn i återställningsläge och startar därifrån terminalen. Därefter skriver du följande:

csrutil disable

Välj sedan att starta om datorn från äpplet i menyn.

Steg 3: Installera firmware

Om din dator nu startat upp utan större bråkande är det dags att sätta igång med Firmware-uppgraderingen. Om du har underliga tredjepartsgrafikkort i din dator så kan du få krascher under systemets uppstart. Ta bort dessa innan du försöker uppgradera antingen firmware och/eller operativsystemet i maskinen för att minimera eventuellt strul.

Packa upp zip-filen du laddade ned ovan (eller om du laddat ner filerna från sina riktiga källor, hantera dem på motsvarande lämpligt sätt).

Placera “Mac Pro 2009-2010 Firmware Upgrade Tool” i applikationsfoldern på din Mac.

Placera filen “MacProEFIUpdate.dmg” på skrivbordet och dubbelklicka sedan på den och låt den montera sig som en volym.

Återvänd därefter till applikationsfoldern och kör “Mac Pro 2009-2010 Firmwar Upgrade Tool”. Du kommer att få välja att godkänna uppgraderingen med ditt administratörslösen och därefter hela processen automatiserad.

När allt förberetts kommer du få information om att stänga av din dator. När du gjort det ska du hålla inne strömknappen tills dess att en ljudsignal börjar låta. Då släpper du strömknappen och uppgraderingen av din Mac:s firmware kommer att starta.

Steg 4: Verifiera att din dator nu är en macpro5,1

Starta System Profiler och kolla vilken version som visas där. Står det som på bilden ovan kan du lugnt installera macOS Sierra från Mac App Store.

Glöm inte att efter lyckad installation slå på System Integrity Protection igen. Starta upp i återställningsläge, starta terminalen och skriv:

csrutil enable

Du kan efter att ha startat om din dator kontrollera så allt är korrekt genom att i terminalen skriva:

csrutil status

Om du får följande svar är allt som det skall:

Mac-Pro:~ joacim$ csrutil status
System Integrity Protection status: enabled.

Lycka till, och missa inte mina två artiklar om hur du kan fräscha upp en gammal Mac Pro med snabbare lagring, grafikkort, med mera. Du hittar del ett här och del två här.© 2021 Omsoc Publishing AB