2017-01-13
Nyhet

APFS blir slutet för Apple Software Restore (ASR)

Der Flaunder:

I don’t normally try to foretell the future but there is one change for Mac admins that I’m pretty sure will happen:

The coming of Apple File System (APFS) will mark the end of disk imaging on Macs.

For those not familiar with disk imaging, a disk image is a computer file containing the contents and structure of a disk volume. Mac disk images are applied to hard drives using the Apple Software Restore (asr) command line utility to erase the destination drive and then block-copy the data from the disk image onto the destination drive.

Det är en del grejer som försvinner i och med övergången till APFS. Som jag tidigare nämnt kommer inte AFP-protokollet att stödjas längre, och äldre versioner av Mac OS X / OS X kommer inte att stödjas heller. Huruvida NFS kommer stödjas är oklart men troligen kommer det fungera då Netinstall lutar sig mycket på NFS (om man inte använder HTTP för det syftet).

När APFS väl släpps kan man glömma att använda Apple Software Restore (ASR) för att återställa hårddiskinstallationer, antingen i diskbilder eller genom enskilda filer, vilket är grymt smidigt om man tar med i beräkningen att man kan ange en URL för den källa man ska återställa. Om ASR nu försvinner när APFS inför som standardoperativsystem så blir det intressant att se vad som händer med Disk Utility i macOS Sierra då återställningsfunktionen i Disk Utility använder ASR för att över huvudtaget fungera.

Apple har självklart alternativ form av det inbyggda MDM-verktyget i macOS Server eller Apples Device Enrollment Program (DEP) men de erbjuder inte alls samma flexibilitet som du har i dagsläget med ASR.© 2020 Omsoc Publishing AB