2017-04-07
Krönika

Två misslyckanden som tar Apple framåt

Den 19 juli år 2000, alltså för snart 17 år sedan, presenterade Apple en makalös liten dator. Power Mac G4 Cube hette den och var företagets första, och Steve Jobs andra, kubformade dator. Datorn var helt fläktlös och kyldes passivt genom att luft naturligt strömmade genom datorn nedifrån och upp. Detta var givetvis möjligt på grund av att komponenterna på den tiden inte blev så vansinnigt varma, men denna banbrytande och oerhört läckra design skulle snart straffa sig på två sätt: det ena var att intresset för datorn var minst sagt begränsat – den var svår att uppgradera på grund av sitt kompakta yttre och prestandamässigt var den till en början intressant men snart visade det sig att omvärlden sprang ifrån den. Ett år senare lade Apple datorn “på is”, vilket den officiellt varit sedan dess. Power Mac G4 Cube kan anses vara en fotnot i Apples historia, men det är också en produkt som hyllats för sin design och är sedan flera år en permanent del av uställningen på The New York Museum of Modern Art, MOMA. Det andra straffet som hade drabbat Power Mac G4 Cube hade varit det faktum att den passiva kylningen inte hade fungerat för snabbare processorer – Power Mac G5 lanserades drygt två år efter att Power Mac G4 Cube pensionerats och designen på den datorn visade ganska tydligt att Apple hade målat in sig i ett hörn med den kubformade klassikern.

I juni år 2013, tio år efter att Power Mac G5 lanserades, presenterade Apple en ny Mac Pro. Det var en makalös liten dator och hade en enda stor fläkt i toppen av sitt cylinderformade chassi som sög luft genom datorn nedifrån och upp. Den stora fläkten i kombination med att datorn hade en processor och två grafikkort som tillsammans, teoretiskt sett, genererade lagom mycket värme för att det hela skulle fungera och datorn skulle vara rund, vacker och elegant. Intresset för datorn var initialt stort men ganska snart visade det sig att Apples fokusering på att prioritera design framför funktionalitet skrämde bort delar av målgruppen. Borta var i princip alla former av interna uppgraderingar och istället skulle i princip alla tillbehör anslutas via Thunderbolt eller USB. Man kan lugnt påstå att historien upprepat sig själv när det gäller Apples kompakta, kraftfulla, stationära datorer.

Denna vecka har vi till slut nåtts av budskapet att Apple tänkt om och har satt ett team i arbete för att designa en ny, mer modulär, Mac Pro. När den ska lanseras är inte klart men Apple har gjort tydligt att det inte är i år, 2017, som datorn kommer nå marknaden. Nästa år, 2018, har nämnts av utomstående förståsigpåare men den som lever får se. Hur maskinen faktiskt kommer se ut lär väl visa sig men när Apple nämner ordet “modulär” så går ju tankarna snarare till den gamla Mac Pro-modellen med kortplatser, hårddiskplatser och minne man kunde uppgradera själv. Bara tanken på en ny Mac Pro med någon eller några av de egenskaperna framför ännu en hermetiskt sluten Apple-dator gör en nörd som undertecknad närmast svimfärdig.

Vad gick då fel med Darth Vader-modellen av Mac Pro? Först och främst tycks Apple ha bestämt sig för hur datorn skulle se ut innan de faktiskt satte igång och konstruerade den. Detta, tror jag, tvingade fram beslutet att montera in två grafikkort, som var för sig inte var vansinnigt imponerande men tillsammans kunde leverera helt okej prestanda, och en processor som även den kunde hållas hyfsat sval.

De två grafikkorten genererade var för sig på pappret inte så våldsamt mycket värme men under åren som gått har Apple fått lägga stora pengar på att byta ut kundernas grafikkort som ganska snart slutat fungera just på grund av värmeutvecklingen och det faktum att designen av Darth Vader-modellen inte fungerat i praktiken. Detta har, som Craig “Hairforce One” Federighi så fint formulerade det, lett till att Apple “målat in sig i ett kylningshörn” då hela Darth Vader-modellen i praktiken byggde på att komponenterna innanför skalet aldrig skulle bli varmare än en viss temperatur.

Man kan tycka att Apple borde lärt sig mer av Power Mac G4 Cube. Man kan tänka sig att Apple kanske borde ha tittat bakåt och lärt sig av misslyckandet med PowerPC-processorn och dess tillverkare IBM som i praktiken höll Apple gisslan och tvingade bolagets bärbara maskiner att stanna kvar på G4-processorn längre än vad Apple, och dess kunder, hade önskat. Det slutade som bekant med att Apple helt dumpade PowerPC till förmån för Intel och x86-arkitekturen, och även här kan man hoppas att Apple lärt sig något av den historien framledes när de, åter igen, i praktiken hålls gisslan av en processorleverantör (denna gång Intel) som inte kan leverera vad de ska när de har lovat det.

iMac Pro och externa skärmar

Apple har indirekt pekat på iMac när de proffsanvändare som inte funnit den nuvarande modellen av Mac Pro tillräcklig för deras behov. Men iMac har även den sina brister i form av bland annat en alldeles för klen processor. Vill man köpa sig en Mac med en 5K-skärm så har det även här varit iMac som varit det enda valet då det fram till den nuvarande generationen av Macbook Pro endast varit iMac som kunnat driva en 5K-skärm.

När Apple valde att samarbeta med LG var deppen också stor i många läger då Apple enligt vissa hade dumpat tillverkningen av externa skärmar för all framtid. Nedstående bild visar för övrigt var de uppgifterna först kom från, något som gör att man kan fundera på om Apple antingen ljög för Nilay Patel på The Verge  (se bild nedan) eller om han helt enkelt fått skvaller via omvägar som han inte brydde sig om att verifiera.

Hur som helst så har Apple nu också meddelat att de inte bara kommer leverera nya iMac-modeller mer inriktade på proffsanvändare utan att de också kommer att designa och tillverka egna externa skärmar igen, de senare gissnings speciellt designade för den nya Mac Pro som alltså kommer i framtiden.

Vad kan vi i praktiken räkna med?  Nya modeller av iMac (proffsmodeller eller inte) och Mac Pro kommer garanterat vara utrustad med USB-C-portar, kanske Thunderbolt 3, kanske PCIe-kortplatser för utbytbara grafikkort, förhoppningsvis minnesplatser du kan komma åt och uppgradera själv och med lite tur också någon form av plats för att byta ut och/eller uppgradera den interna lagringen.

Även om Apple nu ytterst blygsamt uppdaterat Mac Pro har det sedan länge varit dags att dricka gravöl för den här generationen. Apple har äntligen berättat för oss att det nu är dags, men när vi skålar in den mya generationens Mac Pro får framtiden utvisa.© 2021 Omsoc Publishing AB