2017-04-29
Guide

Ny kylning på Radeon HD 5770

ATI (numera AMD) Radeon HD 5770 är sannolikt ett av de vanligast förekommande grafikkorten i Mac Pro från 2009 och fram tills “rivjärnet” gick i pension 2013 till förmån för den nuvarande modellen i sopkorgsformat. I nytt och fint skick ser grafikkortet ut som ovan, men efter några år så tenderar saker och ting att bli till åren komna och det kan vara dags att renovera sitt grafikkort en smula.

I mitt fall köpte jag ett billigt begagnat Radeon HD 5770 på eBay. Kortet fungerade vid leverans men plastkåpan satt inte fast ordentligt och jag märkte snart att fläkten i grafikkortet lät illa. Jag tog fram min stora verkstadskompressor, monterade bort plastkåpan (som i själva verket ramlade av, en del av charmen med att köpa begagnat via internet) och blåste ut allt damm som satt i fläkt, kylfläns och andra ställen. Missljudet blev lite tystare men det lät fortfarande illa varför jag beställde en ny fläkt via eBay. Jag tittade inte så noga på hur stor fläkten faktiskt var utan antog att den bara skulle byta plats med den nuvarande dito på grafikkortet. Så var dock inte riktigt fallet.

Någon vecka senare landade fläkten hos mitt postombud och när jag hämtade ut lådan förstod jag att fläkten sannolikt var lite större än den gamla.

ATI Radeon HD 5770 har ett befintligt kylsystem som består av två delar  – den ena delen är fläkten som suger åt sig luft och dels kyler komponenterna under fläkten men också skickar merparten av luften vidare genom kylflänsen på GPU:n som sitter i mitten på grafikkortet. Den andra delen är den långa hållare, eller “ram” i brist på bättre ord, som sticker ut från “aktern” på grafikkortet – denna fungerar dels som en hållare för att hålla grafikkortet uppe och dels löper också denna hållare längs med överkanten på grafikkortet med ett litet avstick nedåt mitten där den kyler de fyra minneskretsar som sitter ovanför och till höger om GPU:n. Eftersom fläkten suger i sig en hel del av det damm som sugs in i en Mac Pro så är det inte helt underligt att grafikkortet förr eller senare behöver sig en översyn.

Bilden ovan visar ATI Radeon HD 5770 utan sin plastkåpa. Till höger och ovanför den stora silverfärgare kylflänsen löper en svart passiv kylning, “ramen”, för minneskretsarna.

Här är “ramen” bortmonterad.

Här är så Radeon HD 5770 helt “naket”. Notera den gröna massa som sitter kvar på en av minneskretsarna – denna massa har alltså fungerat som ledare mellan den svarta “ram” som satt monterad på grafikkortet, en massa som snarare kan liknas vid kuddar av skumgummi snarare än riktig kylpasta. På bilden har jag redan monterat dit de distansringar som krävs för att sätta dit den nya kylningen, en Accelero L2 Plus.

Varför valde jag då denna fläkt? Ganska enkelt – jag sökte efter en ersättningsfläkt som passade Radeon HD 5770 och denna hade fått bra betyg och hade ett riktig bra pris, 260 kronor inklusive frakt, från en säljare i Tyskland vilket innebar att det inte läggs någon tull på försändelsen.

Eftersom Accelero L2 Plus är gjord för flera grafikkortsmodeller från ATI så är det lite pillgöra och en hel del klurande (och läsande av den inte helt lysande dokumentationen) innan man är i hamn med vad som ska göras och hur det ska göras.

Det första jag gjorde var att göra rent minneskretsar och GPU från gammal kylpasta och annat som satt där. Därefter applicerade jag ny kylpasta på minneskretsarna och satte dit en kylfläns på varje av de fyra minneskretsarna. Enligt dokumentationen skulle de sitta fast efter en timme men de gick fortfarande att flytta om man verkligen ville det efter över en timme. Dock spelar det mindre roll i sammanhanget då man över dessa kylflänsar sedan monterar fläkten och dess gigantiska kylfläns och hur stor den är? Se nedan:

De två stora frågorna är givetvis: är datorn tystare, och är grafikkortet fortfarande tillräckligt svalt? På den första frågan svarar jag, utan att överdriva, ja – min Mac Pro är i det närmaste knäpptyst. På den andra frågan svarar jag även där: ja. Grafikkortet kunde med den gamla kylningen ligga på 60-70 grader under normal drift, med Accelero L2 Plus ligger kortet på 35-37 grader.

Hela bytet av fläkt och allt tog ett par timmar, inklusive kylpastans “torkningstid” (nej, den torkar inte men den behöver alltså en timme på sig för att saker och ting som inte skruvats fast inte ska ramla av). Det är lite pill och det kan bli kladdigt om man råkar ta på för mycket kylpasta men har man gått med på att köra en åtta år gammal dator så är man troligen beredd på att kavla upp ärmarna och skita ner sig lite.

Fotnot: blott tre dagar efter att jag monterat på den nya kylningen kom jag hem till min Mac Pro, som alltid står på, och skärmarna ville inte tändas. Fläkten på grafikkortet roterade en aning mer än vanligt men inget dramatiskt. Efter omstartsförsök så kan jag bara konstatera att mitt grafikkort inte längre fungerar. Om det beror på bytet av fläkt eller om detta redan ganska misshandlade grafikkort skulle ha pajat ändå går givetvis inte att sia om men det kan vara värt att nämna att den här typen av operationer inte är att rekommendera om man inte är helt säker på vad man gör.© 2021 Omsoc Publishing AB