2017-05-22
Länk

Netflix inte fint nog för Cannes

Frederic Filloux:

Last Friday, Okja, directed by the Korean filmmaker Bong Joon-Ho (Snowpiercer) was about to be shown at an early morning press screening at the Cannes Film Festival. The film started rolling with this credit:

And the audience stared to boo. Loudly.

Det finns ett och annat som pekar på att det är hos Netflix det fina kulturfolket kommer få gå med mössan i hand om några år när de ska ha sina projekt finansierade. Det är också en sorts crowdfunding av filmer och TV-serier: vi röstar med vårt intresse på vad Netflix kan tänka sig satsa på härnäst.

Kanske blir det inte fler utan färre obegripliga Lars von Trier-filmer på det sättet men å andra sidan kanske vi också får se sånt som den stora massan faktiskt uppskattar, och det måste verkligen skrämma vettet ur kultureliten som är vana vid att kunna vifta bort kritik från “vanligt folk” med argument som att vi helt enkelt inte fattar hur bra deras “verk” är.

 © 2021 Omsoc Publishing AB