2017-06-12
WWDC

WWDC 2017 – en vecka senare

Ibland är det bra att vänta lite. Att “andas” som livscoacherna andäktigt brukar förklara för sina klienter. Jag satt nämligen så som många andra efter Apples WWDC-keynote för en vecka sen och bara gapade över alla nyheter som bolaget radade upp.

När jag satt i bilen häromdagen och rekapitulerade vad bolaget egentligen presenterat så slog det mig: det var inte så vansinnigt mycket nytt som Apple visade upp – men det var nytt för Apple.

Uppdaterade bärbara maskiner var en välkommen men inte så vansinnigt upphetsande nyhet. Små nyheter i watchOS var gulligt och nya uppdaterade iPad Pro var intressant – det är faktiskt där som Apples verkliga innovation vid sidan av iPhone sker numera när man ser till kombinationen av hårdvara och mjukvara som båda utvecklats av Apple.

Uppdaterade iMac-modeller var även det välkomna nyheter. Bättre skärmar och snabbare processorer var även det välkomna nyheter och Apple har sannolikt marknadens bästa skärmar i de dyrare iMac-modellerna. Nån glimt av Mac Pro fick vi inte se, och ingen av maskinerna som visades upp på WWDC 2017 hade grafikkort från Nvidia så därmed har undertecknad lärt sig att inte försöka göra några som helst gissningar om vad som komma skall från Apple i framtiden. Kan hända glömmer jag detta om några månader men det är då det…

Nåväl, åter till Apples produkter. iMac Pro var en intressant skapelse. Vi visste ju redan om att den var på väg men inte när den skulle lanseras och hur den skulle se ut. Bortsett från det faktum att formen på maskinen har exakt samma dimensioner som en vanlig 27-tums iMac och att den är läckert lackerad i Apples “rymdgråa” färg snarare än den vanliga silverfärgade dito så är det väldigt lite av maskinens yttre som skvallrar om att detta är en maskin som har en Xeon-processor och ordentligt med RAM-minne och intern lagring under skalet. En välkommen nyhet från Apple, minst sagt, i synnerhet för de proffsanvändare som under många år nu hungrat efter snabbare processorer och kanske framför allt kraftfullare grafikkort.

Apples satsning på VR-hårdvara ser oerhört spännande ut och är en direkt konsekvens av att Apple skärpt sig när det gäller både mjukvara och hårdvara.

Homepod då? En kombination av vad Amazon eller Google och Sonos gör med röststyrning respektive musikspelande?  Tja, kanske. Det är svårt att säga något definitivt om Homepod ännu, mycket beroende på att ingen utanför Apple fått röra eller på annat sätt interagera med produkten i den form som den existerar i dagsläget.

Det vore givetvis dumt att avfärda Homepod men det är samtidigt inte svårt att se att Apple sin vana trogen åter igen väntat på att se var ett marknadssegment tar vägen innan de brakar in med en produkt för att konkurrera med de som redan finns på marknaden och på många sätt också gjort hästjobbet åt Apple genom att utveckla marknaden. Apples historia är full av sådana exempel, iPod och iPhone är två bra exempel på detta, och det är oftast i dessa situationer Apple haft störst framgång de senaste 10-15 åren, medan marknadssegment som klockor och surfplattor visat sig vara en aning tuffare nötter att knäcka, även om bolaget givetvis haft icke obetydliga framgångar i båda kategorierna så är kanske bristen på något för Apple att verkligen mäta sig med det som gjort att intresset för iPad och Apple Watch fortfarande är blygsammare än vad de kanske borde vara.

Att vänta en vecka efter en minst sagt händelserik WWDC-keynote är en ganska nyttig övning, för jag har funderat på var Apple egentligen uppvisat någon form av innovation?  Det råder ingen tvekan om att mycket av det Apple presenterade för en vecka sedan är intressant och viktigt, både inom hårdvara och mjukvara, men det är främst intressant för de som redan verkar inom Apples ekosystem.

För oss äldre stötar räcker det inte riktigt – det Apple presenterar måste vara inspirerande och påverkande för en hel industri, som Macbook Air eller iPhone. VR-kapabla datorer, röststyrda högtalare, moderna filsystem och mikrobetalningar via din mobiltelefon är knappast något nytt men det är definitivt nödvändigt för att få fart på Apples nästintill insomnade innovationsmaskineri.

Nästa år kanske det tar fart på allvar igen.© 2021 Omsoc Publishing AB