2017-06-27
Test

Test: Microsoft Surface Book

När PC-tillverkarna inte tycks mäkta med att tillverka en vettig notebook-dator så får man göra det själv. Åtminstone tycks det ha varit hur Microsoft tänkte när de satte igång att utveckla Surface Book, en hybriddator där skärm, ett litet batteri och själva datorn sitter i skärmdelen och tangentbord, ett extra grafikkort och mer batterikapacitet sitter i tangentbordsdelen. Att Surface Book är en hybridmaskin beror helt enkelt på att man med en enkel knapptryckning kan ta loss skärmdelen och vips så är det en tabletdator a’la Surface, en funktion som för övrigt är skitläcker.

Apple kommer givetvis inte tillverka en produkt som gör detta, för de är mer intresserade av att du köper en Macbook Pro och en iPad.

Men vi går händelserna lite i förväg. Microsofts satsningar på olika former av datorer verkade till en början lite underlig – en serie surfplattor med ARM- och x86-processorer (där ARM-processorerna snart fick stryka på foten för att några år senare göra någon sorts återkomst igen) till något som är det närmaste Microsoft någonsin har kommit en “vanlig” notebook-dator: Surface Book. Visst, det är en hybridmaskin, men det är betydligt mer som en vanlig bärbar dator än en surfplatta med ett dockningsbart tangentbord

Det finns ett och annat att säga om Surface Book. Vi kan börja med tangentbordet: det kommer väldigt nära i den kvalitet som Apple har haft i sina tangentbord i Macbook Air och Macbook Pro fram till 2015 års modell (den modell jag numera äger, för övrigt). Styrplattan har alltid varit en akilleshäl när det gäller Windows-baserade laptops. Jag kan ärligt säga att det är ytterst så styrplattor som kommer i närheten av Apples dito i exempelvis en Macbook Pro när det gäller responsivitet och kvalitet. Mycket handlar givetvis om mjukvaran som tolkar och kontrollerar styrplattan, och här har Apple haft ett till synes ointagligt försprång under många år. Med Surface Book har Microsoft och resten av PC-träsket kommit oerhört nära Apple när det gäller att tolka olika gester och överlag ge mig som användare mer kontroll över vad som faktiskt händer på skärmen när jag försöker styra muspekaren med fingrarna.

Surface Book har en annan fördel över exempelvis en Macbook Pro. Den går att styra med en “penna”, eller en stylus eller vad man nu kallar det. Jag kan rita på den 13,5 tum stora skärmen, som är både ljusstark och knivskarp, och samtidigt ha ett tangentbord och en styrplatta för att arbeta med vad jag nu gör på en Surface Book. Åter igen – Apple vill att du köper en iPad Pro för att göra såna här saker, medan Microsoft “bjuder” på det i brist på bättre uttryck.

Microsoft har arbetat stenhårt med detaljkvaliteten, eller finliret, i hela produkten. Gångjärnen mellan datorns bas där tangentbord, processor, minne och lagring sitter och själva skärmen är ofta en akilleshäl när det gäller bärbara datorer. Apple har lidit av det, så också många PC-tillverkare. Microsofts design och allmänna lösning är genial, snygg och samtidigt annorlunda. Microsoft har också varit smarta i det att de lagrar merparten av tekniken i Surface Book i skärmen medan “basen” med tangentbordet också huserar ett extra batteri och mer grafikkort vilket ger mer “kräm” i maskinen och, händelsevis, fler portar utöver de som sitter i skärmen.

Det blir en liten “lucka” mellan skärm och tangentbord när man fäller ihop en Surface Book. Vissa tycker nog det kan vara fult eller “annorlunda”, medan jag gillar det. Det ser ut som man vikt ihop något organiskt, en filt eller något sådant, och som extra bonus får man heller inte de flottmärken på skärmen som ett tangentbord i en notebook lätt avlämnar när man har den ihopfälld ofta. Man bär gärna med sig Surface Book, men den totala vikten med både skärm och tangentbord landar på strax över 1,5 kilo vilket visserligen är inom Macbook Pro:s domäner men å andra sidan kan man ju välja att enbart ta med sig skärmen och då blir hela tingesten givetvis betydligt lättare.

Batterikapaciteten är fullt tillräcklig – jag kunde använde maskinen 9-10 timmar på en laddning med webbsurfande, lite filmtittande och skrivande. Mer krävande uppgifter kommer givetvis dränera batteriet/batterierna snabbare men det lär man nog kunna leva med.

Så långt är det bara goda nyheter för Microsoft. Det enda jag egentligen funderar på när det gäller Surface Book är prislappen. En maskin med corei5-processorn, 256 gigabyte SSD-lagring och åtta gigabyte internminne landar på 21995 kronor om man köper direkt från Microsofts egna butik på webben. Man kan fortfarande köpa sig den förra generationens Macbook Pro anno 2015 från Apples webbutik för samma prislapp men då får man en core i7-processor med fyra kärnor, 16 gigabyte internminne och samma mängd lagring. Visst, det är inte en hybriddator, och nej det går inte att rita på skärmen med en penna eller stylus eller kalla det vad du vill, men det är fortfarande en ruggigt kompetent dator, och om det är primärt som dator man ska använda Surface Book så är det en jämförelse som i mina ögon tål att göras.

Är man däremot ute efter de dubbla funktionerna och tycker Windows 10 är ett fullgott alternativ till vad man kör idag (om det inte redan är Windows 10) så är detta definitivt den bästa bärbara PC man kan köpa för pengar idag. Microsoft ska ha heder för att de har slutat konkurrera med prislappen och istället stöpt om Windows 10 och sina hårdvaruprodukter till något man faktiskt kan köpa och vara stolt över. Surface Book visar på ett nytt Microsoft som vågar ta betalt för mödan och det är synnerligen uppfriskande. Är det en hybriddator man är ute efter så kan man nog också motivera prislappen.

Just ja – glömde ju nästan en liten detalj: Surface Book:s tangentbord har funktionstangenter. Det kan ju Apple fundera på…© 2021 Omsoc Publishing AB