2017-07-23
Test

iStat 3 – elegant övervakning av dina datorer

Mjukvaror för övervakning av datorer är inget nytt. Allt från att trycka alla loggar till Logwatch, läsa av information via SNMP eller installera agentmjukvaror på varenda dator i ditt nätverk finns och har funnits i åratal, men det finns som alltid problem: en gemensam standard för flera plattformar. SNMP är en standard som finns i princip allt – från en router eller switch till ett operativsystem, men problemet där är hur man läser av den information som SNMP puttar ur sig och hur man sedan presenterar denna grafiskt. Projekt som exempelvis Check_MK gör ett bra försök att göra detta enklare genom att inkludera en enormt stor mängd SNMP-information som standard, men för att Check_MK ska fungera måste man först installera Nagios och det kan enklast summeras med följande ord: det finns roligare saker att göra.

Även om Check_MK och andra alternativ, gratis eller kommersiella, fungerar okej efter ett antal timmars arbete så har man fortfarande problemet med hur informationen presenteras. I de allra flesta fall är lösningarna anpassade för skrivbordsdatorer och inte för mobila enheter, och i princip alla lösningar bygger på att man tittar på informationen via en webbläsare. Om man istället vill ha en vanlig klientmjukvara så är man snart inne på enbart kommersiella lösningar som, om man har otur, kosta enormt stora pengar.

iStat har jag kört tidigare, för många år sen, och det var en trevlig lösning men den kändes lite omogen. Nu har dock saker och ting hänt och iStat har blivit bra.  Riktigt bra.

Hela lösningen består av minst två delar: en programvara du installerar på den eller de datorer du vill övervaka och en programvara du intallerar på din Mac, iPhone eller iPad. Klientprogramvaran kan dessutom hitta andra Mac-datorer via BonJour-tjänsten vilket är trevligt. Bilderna ovan visar övervakningen av min Xserve, där den andra bilden visar alla sensorer som sitter i servern. Mycket trevligt, och definitivt bättre än vad Apple någonsin lyckades prestera ens när de faktiskt sålde Xserve.

Programvaran, eller agenten, du installerar på datorerna du vill övervaka heter iStat Server och är oerhört enkel att installera om du kör Windows eller MacOS / OS X. Man installerar agenten och varje dator har sedan en unik accesskod på fem siffror (eller ett lösenord om du så önskar) som visas upp när installationen är klar. Samma kod används när du lägger till datorn du vill övervaka i iStat. Port 5109 används för övrigt som standard men detta kan ändras till (nästan)vad du vill, förutsatt att porten inte används av en annan tjänst redan. Kända portar som exempelvis 22 för SSH är ett bra exempel på en port du bör undvika att försöka använda…

iStat Server stödjer dock inte bara Windows och MacOS / OS X. Operativsystem som Solaris, FreeBSD, AIX och en rad Linuxdistributioner stöds också med det lilla förbehållet att man måste kompilera upp iStat Server själv på respektive plattform. Det kan låta komplicerat, men det är det inte, åtminstone inte på civiliserade plattformar som CentOS där det är gjort på några minuter. För den som tänker installera iStat Server på många CentOS-maskiner rekommenderas att automatisera det hela – jag har publicerat ett enkelt script som gör det hela lite smidigare och du kan kika mer och ladda ner det här.

iStat Server är gratis. Det finns inga begränsningar på ett visst antal datorer du kan övervaka, vilket är trevligt. Klientprogramvaran iStat 3 för Mac kostar strax över hundralappen, iOS-versionen kostar en dryga 50-lappen. Inte mycket att bråka om för en bra programvara.

Jag hade önskat att jag hade kunnat bygga en “statustavla” med information med exempelvis CPU-belastningen hos flera servrar i en och samma vy, och jag hade önskat att jag kunnat ha en “hubb” där alla anrop från iStat 3 kunde tas emot och dit alla datorer också skickade all sin information om jag exempelvis velat kolla läget utan att sitta på mitt lokala nätverk eller via VPN. Kanske vågar man hoppas på något sådant i en framtida version?© 2021 Omsoc Publishing AB