2017-09-16
Test

Anker 7-Port USB 3.0-hubb

 

Om man som undertecknad inte har för avsikt att köpa sig en ny Macbook Pro eller annan Apple-produkt som enbart stödjer USB-C utan håller kvar vid lite äldre grejer med USB-3-anslutningar så behöver man förr eller senare en USB-hubb.  Jag bestämde mig för att för första gången i livet faktiskt köpa en USB-hubb (tidigare har det varit testexemplar av allehanda slag eller saker man fått från kompisar) och istället för att fortsätta använda långsamma USB2.0-hubbar ville jag använda USB-3 för att även kunna ansluta ethernet, ett externt grafikkort, och så vidare.

Ett par googlingar senare så stod det klart att hubben man ska ha heter Anker, har sju portar och vad jag kunnat finna inte går att köpa i Sverige, vilket är mycket underligt. Jag beställde den därför istället från Amazons engelska butik, vilket gör att jag slapp betala tull (tack för det EU) och onödigt dyr frakt. Efter 4-5 dagar anlände tingesten till mig och om man bortser från det faktum att man måste byta ut strömsladden till strömadaptern, då den som levereras med av naturliga skäl har en engelsk strömplugg, så var det faktiskt bara att tuta och köra.

Som synes är detta en ganska kompakt historia. Man har sju USB-3-portar att ansluta saker och ting till och dessa sju portar får tillsammans slåss om 5Gbps bandbredd. Det finns ytterligare tre portar som utöver att fungera som USB 2.0-anslutningar också ger lite extra “kräm” i form av 2,1 ampere om man vill ladda exempelvis en telefon eller annat via dem. De resterande, snabbare, portarna har då 0,9 ampere vardera att leka med.

Enheten som sådan känns robust och stabil och blir inte särskilt varm även när man proppat den full med tillbehör. Prestandamässigt fungerar det också utmärkt att köra gigabit ethernet och en skärm i HDMI-upplösning via en och samma USB-3-kabel, men ska man även exempelvis rippa en Blu-Ray-film via en till samma hubb USB-ansluten Blu-Ray-spelare så blir prestandan till det externa grafikkortet bitvis lite problematisk, det ska erkännas men det är inte hubbens fel utan det faktum att USB-3 inte orkar med att överföra all information.

Ska man summera Ankors sju-portars hubb så är jag enormt nöjd med den. Hubben har inte strulat en enda gång sedan jag köpte den för lite över en månad sedan och prislappen, strax över 400 kronor, tycker jag definitivt inte är något att bråka om.  Beställningen från Amazon var synnerligen okomplicerad och paketet anlände utan strul till närmaste Postmord-ombud. Den strömsladd man behöver byta ut finns att köpa överallt för några tior och man har säkerligen en sådan sladd hemma redan.

Slutsats: köp.© 2021 Omsoc Publishing AB