2017-09-16
Test

Somfy TaHoma gör ditt hem (lite) smartare

Vore det inte trevligt om ditt hem var lite smartare. Inte Hal-9000-tar-över-hela-grejen-smart, men bara lite smartare. Vore det inte kul om du kunde automatiskt reglera ventilationen i ditt hem beroende på hur varmt det är eller om luftkvaliteten är mer eller mindre bra?  Varför inte kunna fjärrstyra bastun eller slå på belysningen i ett eller flera rum med en enkel knapptryckning?

Som bilden ovan antyder är det inte Apples HomeKit jag pratar om, utan en lösning kallad Tahoma från ett företag som heter Somfy. Bilden ovan visar systemets “central” – detta är enheten som pratar med omvärlden (Internet) och med alla enheter i ditt hem, men det är inte den enda komponenten som krävs i ett system av det här slaget, men å andra sidan finns det också en uppsjö av alternativ för de som vill anpassa och koppla upp olika funktioner i sitt hem.

I grund och botten är Tahoma-systemet väldigt enkelt: den centrala enheten pratar trådlöst med alla de enheter du har i ditt hem, och här pratar vi inte bara om produkter från Somfy utan även andra produkter som pratar det väldigt vanligt förekommande zWave-protokollet och io-homecontrol-produkter som är vanliga när man ska fjärrstyra markiser. Andra protokoll och standarder som stöds är bland annat RTD, HoneyWell och EnOcean. Totalt är det över 100 olika enheter kan anslutas vilket borgar för att man nog ska hitta något som passar ens vardag.

Till den centrala enheten och de övriga funktionsenheter som finns i ditt hem adderar vi nu den tredje faktorn: en webbaserad portal kallad Somfy Connect. När du väl skapat ditt konto och aktiverat din central, vilket var enkelt men man kan undra varför de vill veta så himla mycket om mig som kund, så kan du via denna portal först börja ansluta de olika enheterna.  Jag gick ut löst och ville koppla in två adaptrar för vanliga elprodukter där man stoppar adaptern i eluttaget och sedan den produkt man vill slå av eller på (exempelvis en golvlampa) in i adaptern. Enkelt och faktiskt väldigt diskret jämfört med de gamla X10-baserade lösningar som jag tittade på för många år sedan – kanske har även de blivit smidigare med åren?

Jag nämnde just X10 och som jag minns det så var X10 intressant då den kommunicerade över elnätet som den var ansluten till. Det gav också upphov till en del problem och lustiga egenheter när systemen blev lite för stora eller när saker och ting hamnade på olika faser i elnätet hemma. Kommunikationen mellan centralenheten i ett Somfy-system och alla funktionsenheter man ansluter till den sker trådlöst, dock ej via ditt wifi-nätverk utan via olika trådlösa protokoll där Zwave, io-homecontrol och RTS (Somfys egna standard) används. Det pratas på lite olika frekvenser, io-homecontrol exempelvis använder 868.25, 868.95 och 869.85 MHz medan RTS använder 433,42 MHz och zWave ligger på 868.42 och 869.85 MHz, för att ta två exempel.  Risken för att dina övriga trådlösa enheter ska störas är rätt minimal, men det är å andra sidan lite si och så med räckvidden och därmed ganska petigt var du placerar den centrala enheten.

En annan grej som inte är livsavgörande men ändå tar bort en del av elegansen med den centrala Tahoma-enheten är att man utöver själva enheten också måste plugga in en USB-baserad zWave-sändare/mottagare för att de enheterna ska kunna nås.

Scenario nyckeln till det mesta

När man bygger ett system med Somfy så hanterar man inte saker och ting på det sätt som man kanske kunde ha förväntat sig. Man styr inte en (1) lampa eller en (1) i taget (helst) utan man skapar vad Somfy kallar för scenario – alltså en serie händelser som utlöses när man väljer ett av dem.

Ett exempel på detta som jag bara hittar på rakt upp och ned (och som nästan garanterat skulle få en Somfy-installatör att fnittra förtjust över tanken på hur stor fakturan skulle bli till kunden): Nisse kommer åkande i sin bil (en Volvo, givetvis) och öppnar garageporten genom att trycka på en knapp på en fjärrkontroll i bilen eller i en applikation i sin iPhone. Somfy-systemet öppnar garageporten och fortsätter därefter att låsa upp en dörr från garaget in i huset, tända lite lampor och kanske slå på teven åt Nisse så han kan parkera sin kontorsrumpa i soffan och chilla, som kidsen säger. Ett annat scenario skulle exempelvis kunna vara att Somfy-systemet vid väldigt soligt och hett väder automatiskt fäller ut markiserna på villan samtidigt som ventilationen ökar en aning inne i huset och eventuell värme från luftvärmepumpen stängs av eller minskas drastiskt. Ett scenario kan aktiveras på vissa datum, vissa klockslag eller manuellt, för att ta några exempel till.

Det låter väl ganska trevligt va?

Det finns dock nackdelar med ett scenariostyrt system, åtminstone om du ska manuellt aktivera olika scenarios. Fjärrkontroller du ser till höger är Somfys egna. Den är inget märkvärdigt egentligen – fyra knappar för olika scenarios och en femte (högst upp i mitten) fungerar som överfallslarm (!) om du råkar ha ett sådant installerat hemma. Det går också att använda iOS-applikationen från Somfy och konceptet är i princip det samma där.

I praktiken har du alltså fyra knappar att programmera olika scenarier på.  Fyra. Det blir inte så överdrivet många valmöjligheter, om man så säger och det kräver att man är väldigt kreativ och verkligen funderar igenom vad dessa fyra scenarios faktiskt ska utföra.

En sak man ofta kan känna sig stressad över när man köper den här typen av produkter är att de ska sluta fungera, eller åtminstone sluta uppdateras. I detta fall är så icke fallet, under det halvår jag testat de här produkterna har jag via mail informerats om att grejerna ska uppdateras, när de uppdateras och vad som ska uppdateras. Klart, enkelt och koncist, och i ett fall har en uppdatering skjutits upp och då har också detta meddelats via e-post.

Har den här typen av system en plats i ditt liv? Både ja och nej, kan jag tycka.  Det är häftigt, roligt och spännande att automatisera sitt hem och har man väl börjat så är det i ärlighetens namn svårt att sluta eftersom man så gärna vill bara koppla in en grej till till sitt system. Men det är också en ganska hög tröskel innan man når till automatiseringens nirvana – att koppla in några mellanpluggar för att slå av på och lampor eller annat är en sak, men att verkligen börja koppla in grejer som markiserna, värmepumpen, garageporten eller annat kräver att man tänker efter vilket system man väljer, om det över huvudtaget går att installera vad man vill installera och om man i ärlighetens namn har råd med det. En del saker varken kan eller ska man göra själv, medan man med gott samvete kan göra annat om man har lust med det.

Är man inte rädd för att mecka själv och har ett antal tusenlappar som ligger och prasslar håglöst i fickan är detta en hobby som kan vara väldigt givande, inget snack om saken. För egen del kommer jag fortsätta att sakta automatisera mitt hem steg för steg men det kräver som sagt eftertanke och tid och det senare är en bristvara i undertecknad tillvaro.

 © 2021 Omsoc Publishing AB