2017-10-16
Länk

Problemet med USB-C

Marco Arment:

I love the idea of USB-C: one port and one cable that can replace all other ports and cables. It sounds so simple, straightforward, and unified.

In practice, it’s not even close.

USB-C normally transfers data by the USB protocol, but it also supports Thunderbolt… sometimes. The 12-inch MacBook has a USB-C port, but it doesn’t support Thunderbolt at all. All other modern MacBook models support Thunderbolt over their USB-C ports… but if you have a 13-inch model, and it has a Touch Bar, then the right-side ports don’t have full Thunderbolt bandwidth.

If you bought a USB-C cable, it might support Thunderbolt, or it might not. There’s no way to tell by looking at it. There’s usually no way to tell whether a given USB-C device requires Thunderbolt, either — you just need to plug it in and see if it works.

Steve Jobs sa en gång i tiden att Apple ständigt försöker identifiera och satsa på teknik som är “på väg upp”, snarare än teknik som är på väg ut. Företaget har genom tiderna tagit åtskilliga risker, satsningen på 802.11b och senare 802.11g var ett par sådana, och satsningen på ExpressCard/34 och USB-C ett par till. Som alla vet så blev satsningen på WIFI en stor framgång för Apple, satsningen på ExpressCard/34 en rejäl flopp och… USB-C?  Framtiden får utvisa, men för egen del är jag oerhört nöjd med att använda en blandning av Thunderbolt och USB 3.0 i min 2015 års 15-tums Macbook Pro.© 2021 Omsoc Publishing AB