2017-11-22
Macpro

Apples bästa tid var då

Det är som bekant enkelt att bli nostalgisk över det Apple som var. Produkter, personerna bakom dem och ett Apple i form av en underdog som slog uppåt och som var både ödmjuka och kaxiga på en gång.

Det slog mig häromdagen att den enda hyfsat nya Apple-produkt jag använder är en iPhone 7. Min Macbook Pro är från 2015, dotterns dito är från 2013, hustruns Macbook Air är från 2014, min Apple TV är från 2015, och så vidare. Mina Xserve är från 2009, min tidigare Mac Pro likaså, och man kan givetvis anklaga undertecknad för att vara en stofil som vägrar ta steg framåt men för mig har väldigt få nya fräscha Apple-produkter samma dragningskraft som iPhone 4 eller en Mac Pro hade.

Apple Watch är snygg och kul på vissa sätt men fullständigt onödig på andra. Apples kommande högtalare HomePod väcker ett nästintill obefintligt ha-begär hos mig. Jag besöker nästan aldrig App Store på varken Mac eller iPhone, och även om vi har flera iPad hemma så har jag inte rört någon av dem på ett halvår bortsett från att uppgradera iOS i dem. 2016 års modell av Macbook Pro är som bekant ingen favorit hos mig, inte heller Macbook, och senare modeller av iPad faller bort av samma anledning som de som jag redan äger: jag bryr mig inte.

iPhone X? Verkar läcker, men jag vet inte vad jag ska med den till. Folk har frågat mig om jag beställt en och när jag svarar nej så blir de närmast förvånade

Takten på Macpro har minskat betänkligt den sista tiden som ni säkert märkt. Jag har helt enkelt inte tid på samma sätt som förr, och jag har i ärlighetens namn inte samma intresse som förr heller. Det är oerhört kul att kunna brejka ett scoop som exempelvis med Apple Pay men jag har inte tid, ork eller “bandbredd” att fortsätta jaga nyheter på det sättet, även om det är oerhört roligt att se uppskattningen från er läsare.

Apples svartlistning av mig var både en välsignelse och en förbannelse. Jag slapp åka till deras kontor på Kungsgatan varje gång de skulle lansera något, men det innebar också att jag fick betydligt mindre saker att testa och skriva om och det tog mig automatiskt längre bort från huvudämnet för denna blogg: Apple och deras produkter. Jag antar att mina artiklar om Apple Pay knappast stärkte mina aktier hos Apple, men hade mitt främsta intresse vara att ligga i god jord hos Apple hade Macpro sett ut mer som andra macbloggar och inte som den gjort under alla år.

När jag började skriva denna krönika så förstod jag initialt inte att den skulle ta den väg den tog, men medan jag skrev så insåg jag att jag kommit till den punkt som jag borde kommit till för flera månader sen: jag är klar med Macpro – som blogg betraktat har denna sajt överlevt sig själv flera gånger om.

Jag har aldrig velat att Macpro skulle vara ännu en “macblogg” där man postar uppackningsvideos på nya Apple-produkter eller fåniga rykten om det ena och det andra i jakt på besökssiffror och tillfällig bekräftelse från andra. Macpro har väl alltid varit lite som jag själv i form av att vara lite motvalls, ifrågasättande och envis men med humor och ett stort hjärta. Jag ville skriva om ett progressivt Apple som låg i framkanten med servrar, arbetsstationer, skärmar, kluster, och så vidare Det var därför Macpro startades för snart 14 år sen. Det Apple finns inte längre, och precis som att Apples bästa tid var då så gäller det den här sajten också.

Marco Arment skrev en gång att han inte bloggar lika mycket längre för att det är enklare att uttrycka sig i tal, och precis så känner jag också. Jag har tillsammans med min gode vän Fredrik Björeman publicerat över 100 avsnitt av vår podd Björeman // Melin, och det kommer vi fortsätta med så länge vi känner att det är roligt vilket det i dagsläget inte verkar visa några tecken på att sluta vara.

För Macpro:s del är detta adjö. Sajten kommer finnas kvar fram tills första januari 2018 och sen kommer jag släcka ned den för gott. Jag kommer sakna att skriva på Macpro då och då men insikten att jag hellre inte gör det alls än att göra det dåligt och oinformerat var i sanning en lättnad. Det har kommit frågor om varför jag inte skapar ett arkiv av sajten för framtida tittningar eller någon sorts historiskt arkiv och ska det bli verklighet så blir det sannerligen inte med WordPress som bas. (Läs vidare…)

Ett stort tack till alla er som läst Macpro genom åren. Det har varit ett sant nöje att kommunicera med er via e-post, twitter och personligen när jag haft förmånen att få träffa de som läser sajten. Vad ska jag göra istället? Lära mig programmera, läsa mer böcker, spela in poddar, skriva på Retrodatorer och framförallt ha mer tid över för familj, vänner och andra meningsfulla saker (Gin&Tonic, slakta vildsvin, köra motorsåg, mecka bil, sova).

Jocke

Vallentuna, november 2017

PS – Macpro är som bekant sajten som vägrar dö. Det ser inte ut som den tänker dö den här gången heller. Läs de glada nyheterna här!

DS© 2022 Omsoc Publishing AB