2018-01-29
Nyhet

Många stora och små nyheter i Apples nya kraftpaket

År 2013 släppte Apple en dator som var lika märkvärdig som den var åtråvärd. Mac Pro bytte utseende från den klassiska tornmodellen som med små förändringar hängt med sedan Power Mac G5 lanserades i juni år 2005 till en svart, cylinderformad enhet som visserligen hade extremt gott om anslutningsmöjligheter i en läckert, automatiskt upplyst, designad panel på baksidan, men på insidan var det trångt om saligheten. Den nya Mac Pro-modellen byggde istället på en cylinderformad design där en stor fläkt i toppen sög luft genom datorn som på insidan bestod av tre paneler som stod i en triangel. Två av panelerna var grafikkort och en panel innehöll själva modermodemet med minne, SSD-lagring, processor och annat som behövdes. I Mac Pro bestod problemet inte nödvändigtvis i värmeutvecklingen från processorn, som alltid var en till antalet, utan från de två specialdesignade grafikkort från ATI/AMD som vid hård belastning blev så varma så de, om man hade otur, helt sonika “brann upp”.

Vad värre var så erbjöd Apple inga uppdateringsmöjligheter för Mac Pro bortsett från RAM och SSD-lagring, utan den dator man köpte mellan 2013 – 2016, då maskinen fick en marginell hastighetsökning i processorn, var den dator man blev sittandes med. Allt eftersom åren gick började proffsanvändarna misströsta: hade Apple övergett dem för gott? Var de ännu ett offer för Apples ständiga jakt på höga marginaler och stora försäljningssiffror? Mycket tydde länge på det men under våren 2017 meddelade Apple att Mac Pro som den såg ut då, och fortfarande när detta skrivs i slutet på december 2017, var ett misslyckande då de hade “målat in sig i ett hörn när det gällde kylning” som Apple-chefen Craig Federighi uttryckte det. Apple meddelade också att de arbetade på en helt ny design för Mac Pro att den datorn skulle släppas “senare” och “definitivt inte under 2017”. Apple passade också på att meddela att de skulle släppa ännu en proffsdator som skulle lanseras under december 2017: Imac Pro.

Grått är det nya svarta

Nu är den alltså här. Bortsett från den “rymdgrå” färgen så är det lite som skvallrar om att detta är Apples nya kraftpaket, men en titt på insidan skvallrar om att Apple inte håller igen när det gäller kylning, vilket lär behövas när man tittar på vad som sitter under skalet. Grundmodellen börjar med en åtta-kärnors Intel Xeon W-processor av modell W-2145 på 3,2 gigahertz (nedklockad från 3,7 gigahertz), nästa steg är tio kärnor av modell W-2155 på 3 gigahertz (nedklockad från 3,3 gigahertz), 14 kärnors W-2175 på 2,5 gigahertz eller en 18 kärnors W-2195 på 2,3 gigahertz. Samtliga modeller stödjer TurboBoost vilket skickar upp processorn till till en hastighet på 4,2 – 4,5 gigahertz beroende på modell. Varför Apple valt att klocka ner de två första processormodellerna med åtta respektive tio kärnor är inget företaget pratar om. Grafikmässigt lyser Nvidia fortfarande med sin frånvaro i Apples produkter – istället är det AMD:s Radio Pro Vega 56 eller Radeon Pro Vega 64 som gäller med åtta respektive 16 gigabyte HBM2-minne. Internminnet börjar på 32 gigabyte 2,6GHz DDR4 ECC-minne och kan konfigureras upp till 64- eller 128 gigabyte och utöver detta levereras Imac Pro med en terabyte SSD-lagring som standard men detta kan uppgraderas till två eller fyra terabyte SSD beroende på tycke, smak och plånbok. Vi kommer till priset strax, men vi ber dig som läsare att sätta dig ner redan nu och förbereda dig på vad som komma skall. Några gamla kopparsvarvar i form av vanliga hårddiskar går inte att välja, och det är sannerligen ingen nackdel och en intressant detalj gällande SSD-lagringen är att oavsett om man väljer en, två eller fyra terabyte lagring så är lagringen uppdelad på två SSD-minnen som i sin tur kommunicerar med resten av datorn via en egenutvecklad krets från Apple kallad T2 som dels avlastar Xeon W-processorn från kommunikationen med lagringen och dels krypterar all lagring vilket innebär att man inte kan plocka ut sina SSD-minnen och stoppa i en annan dator. Mer om det senare.

På baksidan av Imac Pro finns ett par nyheter jämfört med vanliga Imac. Som vanligt finns det en 3,5mm ljudutgång, en SD-kortläsare, fyra USB 3-anslutningar, fyra Thunderbolt 3 / USB-C-anslutningar och en 10GbE-anslutning för nätverk, den sistnämnda en mindre sensation då Apple under alla år förordat Fibre Channel som bärare för de som kräver snabba anslutning till någon form av SAN-lagring. Skärmen lär snabbt bli en favorit – med sina 27 tum i vad Apple kallar Retina-upplösning (5120 x 2880 pixlar) lär man inte bli besviken. Expansionsmöjligheterna får överlag anses vara goda – tycker man inte att det inbyggda grafikkortet räcker till stödjer Apple numera externa grafikkort via Thunderbolt 3-anslutning och vill man koppla in direktansluten extern lagring kan man göra det via antingen USB 3 eller Thunderbolt 3 / USB-C om så önskas. Ytterligare 5K-skärmar kan också anslutas via Thunderbolt 3 om man så önskar.

Rejäl prislapp

Det ska direkt sägas att man får mycket för pengarna, det är inget snack om den saken, men man ska också vara medveten om att internminnet endast kan uppgraderas av Apple eller i en av Apple auktoriserad verkstad. Huruvida lagringen kan uppgraderas i framtiden återstår att se, och de som tänker att de ska spara pengar på att köpa SSD-lagring från tredje part för att spara pengar lär sannolikt bli besvikna då T2-kretsen som vi nämnde tidigare med stor sannolikhet kräver att man använder SSD-lagring som är godkänd av Apple. Ska man köpa en Imac Pro så är därmed rådet att ta i ordentligt redan från början när det gäller minne och framförallt lagring. Grundpriset för en åtta kärnors Imac Pro med 32 gigabyte internminne och en terabyte SSD-lagring börjar nämligen på 56 995 kronor inklusive moms. Det snabbare Radeon Pro Vega 64-grafikkortet kostar 6600 kronor extra och om man går “all in” och köper den värsta, snabbaste och grymmaste Imac Pro som Apple säljer i dagsläget med 18 kärnors Xeon W, 128 gigabyte internminne och fyra terabyte SSD-lagring så landar man på nätta 147 995 kronor.

Jo, vi sa ju åt dig att sätta dig ned.

Av Joacim Melin© 2020 Omsoc Publishing AB