2018-01-29
Test

Apple TV 4K

Nya Apple TV 4K har på flera sätt lyckats med något som få andra har gjort. För det första har Apple fört in 4k- och HDR-TV till gemene man med ett enkelt, välkänt och utmärkt gränssnitt som Appleanvändare vant sig vid sedan 2015. Men framför allt har Apple lyckats göra detta till ett pris som inte känns som ett ”Apple-pris”, om vi nu får uttrycka oss på detta sätt. Den femte generationens Apple TV kostar cirka 2 000 kronor beroende på modell, vilket vi måste säga är om inte billigt så i varje fall oerhört prisvärt.

En kompetent minsting

Lite extra roligt är att lösningen verkligen inte ser mycket ut för världen. Den lilla lådan på 98 x 35 x 98 millimeter med sin tillhörande spartanska fjärrkontroll skulle lika gärna kunnat vara en enkel plastenhet som vi köpt på Ebay. Men när vi börjar granska enheten närmare finns här ett flertal guldkorn.

På baksidan finner vi en RJ45-port, en HDMI-anslutning av version 2.0a samt strömingång. Men Apple TV har även integrerat stöd för trådlösa AC-nätverk med MIMO-teknik och Bluetooth version 4.

Uppspelningen sker i upplösningar på upp till 4k med 60 bilder per sekund och med Dolby Digital 7.1-surroundljud. På undersidan finns även lufthål som håller enheten sval under lägre perioders användning.

Enheten drivs av samma A10X Fusion-processor som vi hittar i de senaste Ipad Pro-modellerna, och den kan bli aningen varm. Samtidigt ger den tillräckligt med kraft för att hantera större videofiler.

Efter att vi packat upp och placerat kablarna rätt är det dags för installationen, som enbart består av att ange en Wi Fi-lösen, om inte RJ45-används, samt att koppla enheten till ett Icloud-konto. Har du redan en IOS-enhet kan du smidigt överföra alla inställningar från denna.

När vi väl är klara möts vi av det samlade gränssnittet, som via hemskärmen One låter oss synka alla våra Apple TV-inställningar mellan enheter.

Underbar HDR, men…

Även om den nya funktion som lyfts fram i första hand är 4k-stödet, vilket så klart verkligen kommer till sin rätt på dagens allt större TV-apparater, gillar vi HDR-stödet minst lika mycket. Med rätt TV ger det en markant bättre och intensivare ljusnivå, djupare svärta och ett betydligt bättre färgspektrum som ger filmer en helt ny dimension.

Apple stöder både HDR10 och Dolby Vision men har som standard låst det förinställda värdet till HDR, vilket kan kännas lite märkligt, då inte alla TV-apparater har färdigt stöd för detta och HDR10 är en mer låst standard än Dolby Vision. Vid flera tillfällen då vi vill ändra dessa inställningar är det inte möjligt, med undantag av upplösning och uppdateringsfrekvens.

Sedan ska även tilläggas att långt ifrån alla tjänster till fullo har gått över till HDR ännu. Apple har påbörjat denna resa och uppgraderar filmer du redan har köpt eller hyrt via ditt Itunes-konto gratis per automatik när boxen ansluts och länkas till ditt konto.

Dessutom har företaget valt att hålla samma prisnivå för sina 4k- och HDR-titlar som för övriga filmer, vilket är mycket positivt, då detta även gjort att både Google och Vudu har börjar sänka priserna på sina 4k-filmer.

Snabb laddning

Vi har tittat på flera filmer av varierande format och från olika källor, och överlag måste vi säga att Apple TV 4K för stunden är lite ensamma på spelplanen för mediespelare av den här typen sett till sin enkelhet och kvalitet. Både gränssnitt och appar och filmer håller en mycket hög bildkvalitet oavsett TV, och även om fjärrkontrollen inte har alla knappar som vi bitvis kan önska så är den enkel att använda. Och när vi lär oss touchplattan i den flyter allt på mycket bra. Filmer laddas snabbt och även när vi byter mellan olika titlar och tjänster flyter allt på, på ett sätt som övriga konkurrenter inte lyckas med.

Men det finns givetvis vissa nackdelar. Dels saknar vi ett bredare tredjepartsstöd av 4k- och HDR-material och -lösningar, men framför allt ställer vi oss frågan varför Apple inte valt att inkludera stöd för vare sig Dolby Atmos eller DTS:X. Men tack vare Apples egen mycket breda stomme av material och appar samt deras mycket aggressiva prissättning på både enheten i sig och tillgängliga titlar, så blir det slutgiltiga betyget ändå högt. Ett sista litet önskemål vi har är att enheten haft en Typ C-anslutning för direktuppspelning av eget material på ett enkelt sätt. Dock, önskemålen till trots får enheten utmärkelsen Datormagazin rekommenderar.

Av Patrik Wahlqvist© 2021 Omsoc Publishing AB